Geldo i Guardamar del Segura s'estrenen com a capitals culturals de la Comunitat Valenciana 2023

La distinció és un reconeixement anual creat per la Generalitat el 2016 amb l'objectiu d'incentivar la vertebració de la cultura o la descentralització de l'oferta

Un moment de l'acte de reconeixement de Geldo i Guardamar
Un moment de l'acte de reconeixement de Geldo i Guardamar del Segura / À Punt NTC

Geldo (Alt Palància) i Guardamar del Segura són enguany les Capitals Cultuals de la Comunitat Valenciana. El reconeixement ha sigut atorgat aquest dijous en un acte a la Ciutat de les Arts de València per la consellera d'Educació i Cultura, Raquel Tamarit.

La capitalitat cultural està acompanyada de la programació, per part de diferents organismes culturals dependents de la Conselleria, que d'activitats a les capitals culturals valencianes durant l'any que ve. També han estat en l'acte les corporacions municipals d'Aielo de Malferit (Vall d'Albaida) i Alzira (Ribera Alta), que han comptat amb la distinció de Capitals Culturals Valencianes per la Generalitat el 2022.

La distinció de capitals culturals valencianes és un reconeixement anual creat per Cultura de la Generalitat el 2016 amb l'objectiu d'incentivar la vertebració de la cultura, la descentralització de l'oferta cultural, la millora de les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals del territori valencià i l'accés universal a la cultura per part de la societat.

"Iniciem un nou camí de complicitats culturals amb dos pobles molt emblemàtics del nord i el sud de les nostres comarques. És un plaer comptar amb la il·lusió de la gent de Guardamar del Segura i de Geldo per a obrir un any cultural que situa a les dues localitats com a punts de referència i de creació i oferta cultural", ha defensat Tamarit durant l'acte.

La cerimònia ha sigut a càrrec de la companyia Teatre de l’Abast, que ha donat a conéixer la veu de les persones de les dues poblacions per a reivindicar la construcció de la col·lectivitat cultural i per a conéixer personatges significatius de cada població. A més, la gala ha fet èmfasi en diferents elements identitaris relacionats amb la història, el patrimoni, les tradicions, la gastronomia, els entorns naturals i algunes accions culturals contemporànies lligades a la creació artística a Geldo i Guardamar del Segura.

El contingut musical ha sigut un dels fils conductors de la cerimònia amb música en directe i també la col·laboració de la cantant La Maria com a artista convidada.

Cultura de dunes i aigua

Amb el projecte "Guardamar del Segura, cultura de dunes i aigua", la localitat del Baix Segura compta amb una proposta que engloba espectacles culturals, promoció del ric patrimoni arqueològic del municipi i una extensa programació didàctica de tallers, rutes i visites guiades.

Guardamar del Segura és una població que disposa d'un excepcional patrimoni arqueològic, com són els jaciments de la Ràbita Califal i la Fonteta, així com una icona com és el bust de la Dama de Guardamar, que va ser trobada al jaciment de Cabezo Estel; sense oblidar la importància que té com a enclavament quant a l'arqueologia submarina.

Cultura que commou

Per la seua banda, amb 640 habitants i al cor de l'Alt Palància, Geldo es converteix en la capital cultural valenciana 2023 amb un projecte ple d'aliances amb organitzacions i col·lectius culturals, així com amb la resta de poblacions de la comarca, per a convertir-se en un epicentre de programació cultural vertebrador amb el lema "La Cultura que Commou".

Les propostes que planteja Geldo enforteixen els ponts entre educació i cultura per a crear sinergies entre el veïnat, amb els pobles que l'envolten i projectar-se també cap als visitants. Un objectiu que, amb el reconeixement com a capital cultural valenciana, permetrà al poble del Palància convertir-se en focus de cultura i projectar i donar visibilitat al seu patrimoni com el castell palau dels ducs de Medinaceli, o atraient més públic als diferents festivals que es duen a terme en la població vinculats a l'art urbà, el cinema, la fotografia, la literatura o la música.

També et pot interessar

stats