Les gaiates encaren la recta final per a ser BIC

La comissió que ho va rebutjar al·legant que no eren elements immaterials, accedeix a tramitar-les com a part de la Romeria de les Canyes, que ja té aquesta protecció

La XXIX Encesa de les Gaiates ompli de llum i pólvora el centre de Castelló de la Plana
La XXIX Encesa de les Gaiates ompli de llum i pólvora el centre de Castelló de la Plana

El món de la festa de Castelló de la Plana veu com, al remat i després de mesos de negatives i esperes, un dels seus elements més identitaris, les gaiates, rep un reconeixement que permetrà engrandir i protegir la festa. Es tracta de la declaració com a bé d’interés cultural immaterial (BIC) per part de la Conselleria de Cultura de la desfilada de les gaiates, que ja compta amb el vistiplau de la comissió que avalua aquesta declaració. Finalment, la falta de justificació de la immaterialitat ha pogut salvar-se tramitant aquesta protecció com a part o prolongació de la Romeria de les Canyes, ja declarada BIC.

D’aquesta manera un dels símbols de la festa, com és aquest monument enllumenat, tindrà l’aval d’un reconeixement institucional. S’afegirà a l’expedient de la Romeria de les Canyes, ja declarada BIC, ja que l’acte de la Tornà de la romeria, on es veuen per primera vegada les gaiates de cada any, se celebra en la Tornà de la Romeria de les Canyes.

Cal recordar que Cultura va rebutjar la declaració de BIC per a les gaiates al desembre, en considerar que en la sol·licitud de BIC no especificava de forma clara les connotacions immaterials del bé. Ara, la comissió avaluadora, encara que adverteix que les gaiates són un element material, considera inqüestionable que les gaiates són un element identitari de les festes de la Magdalena i evoquen el traslladat dels antics pobladors de la ciutat des del Castell Vell fins a la ciutat actual.

Ara, una vegada emés aquest informe de la comissió avaluadora de la protecció, qui va promoure aquesta sol·licitud ha de confirmar que està d’acord a tramitar la declaració del BIC com a complement al BIC de la Romeria de les Canyes. La sol·licitud va sorgir d’un veí de Castelló de la Plana molt vinculat a la festa, però la seua petició prompte va comptar amb el suport dels col·lectius festers i el consistori.  

També et pot interessar

stats