La Fúmiga, Samantha i Albert Pla estaran al Trovam al novembre

La fira valenciana de la música oferirà una trentena de propostes a Castelló de la Plana

El grup La Fúmiga serà un dels que encapçalaran el cartell del Trovam d'enguany
El grup La Fúmiga serà un dels que encapçalaran el cartell del Trovam d'enguany / Xepo W. S. (Europa Press)

La Fúmiga, Mafalda, Àlex Blat, Nacho Mañó & Gisela Renes, Òscar Briz, Samantha i Sandra Monfort són alguns dels artistes valencians confirmats per a la Fira Valenciana de la Música, Trovam-Pro Weekend, que se celebrarà a Castelló de la Plana a principi de novembre. En aquest festival tampoc no faltaran artistes nacionals com ara Albert Pla, Caminero Trío i La Otra. 

Amb aquestes confirmacions, l’organització del festival pretén complir un dels propòsits d'aquest festival, convertir-se en “l’aparador de la música feta a les comarques valencianes”, encara que també donarà cabuda a algunes de les formacions més destacades del panorama nacional. 

De la trentena de propostes prevista entre el 3 i el 6 de novembre, figuren els ritmes urbans i festius. Així, La Fúmiga descarregarà l'energia de cançons com "Mediterrània", "Havia de passar" o "Ja no fa mal" en un nou espectacle que té les arrels en les bandes i xarangues de carrer. Un altre dels plats forts de l'esdeveniment serà Samantha, l’exparticipant d’Operación Triunfo de Beniarrés.

Mafalda i Maluks

D'altra banda, Castelló serà una de les primeres ciutats on es podran escoltar els temes del cinqué treball discogràfic de Mafalda. Així mateix, Maluks portarà a la capital de la Plana els ritmes de dancehall, reggae, cúmbia i dub del disc Som i vibrem.

En el vessant més pròxim al pop, Àlex Blat, vocalista, guitarrista i compositor de Tardor, acudirà a la Fira Trovam per a mostrar el seu primer treball en solitari, dominat per melodies acústiques. El cantant Òscar Briz també arribarà a la fira amb nou treball sota el braç, Amor & Psicodèlia en temps de virus. El duo format per Nacho Mañó i Gisela Renes mostrarà en aquesta fira la seua proposta, que beu d'estils com la bossa nova, el bolero i el jazz.

Entre la representació valenciana també cal destacar els directes de Borja Mompó, antic integrant de Model de Resposta Polar, qui s'ha aproximat a les sonoritats acústiques amb un EP homònim. Les línies de guitarra elèctrica, els teclats i els efectes digitals s'integren en Casa, l'àlbum que les alcoianes Júlia presentaran. Un altre disc que s'estrenarà en el Trovam serà La dansa d'un temps nou, del quintet de Rafa Xambó.

Sierra Leona, la banda liderada per la cantant Ainoa Cabanes, posarà de llarg el disc Travessar un riu. Els seus temes tenen una gran personalitat i càrrega emocional. Molt diferent és l'aproximació de Toni de l'Hostal, qui destaca per la sàtira de les lletres i els directes. Quant a Versonautas, el grup format per Ana Sanahuja i Roqui Albero, oferiran un tast del seu llenguatge innovador a través de la poesia oral i escènica, la música, la posada en escena i el teatre.

Ritmes tradicionals

Els ritmes tradicionals són l'element comú de tres espectacles de la Fira. En primer lloc, el cantador José Aparicio, 'Apa', interpretarà versions en valencià de clàssics de la música popular que l'han marcat profundament i que ha reunit en Sinèrgies. Són composicions de Raimon, Remigio Palmero, Paco Ibáñez, Luis Eduardo Aute o Víctor Jara, entre altres.

Més experimental és la proposta de Sandra Monfort. El seu debut en solitari, Niño Reptil Ángel, parla de la condició humana a través de la música tradicional, l'avantguarda i l'electrònica. També sonaran les melodies d'arrel gallega gràcies a Tanxugueiras, trio de veus femenines obert a l'evolució i a la reformulació dels cànons musicals.

Presència d'artistes castellonencs

Pel que fa als artistes castellonencs, la cantant Aina Palmer posarà presentarà els temes de l'EP Fallanca, on ha experimentat amb el folk, l'electrònica i el trap. D'altra banda, el quartet Annacrusa traslladarà a l'escenari els paisatges sonors del disc Duel i del seu últim senzill, "Esperanza". Una altra experiència innovadora l’oferiran Nereu i els Bèsties Marines, que es defineixen com un projecte musical de folk d'autor amb embolcall melancòlic.

D’altra banda, i pel que fa als músics d’altres parts de l’Estat espanyol, el públic podrà escoltar les històries cantades d'Albert Pla. A més, la cantautora madrilenya La Otra compaginarà l'intimisme i la crítica de les seues composicions amb ritmes d'origen llatinoamericà, rap, pop, reggae i funk.

En canvi, Caminero Trío combinarà les melodies del jazz i el flamenc. En aquesta línia, la investigació sobre melodies, formes i ritmes a través de la improvisació és la clau del duo de la cantant Magalí Sare i el contrabaixista Manel Fortià. Els balears Xanguito i els gaditans Turmalina posaran les dosis necessàries de pop en la presentació de les seues últimes creacions.

Música electrònica

L'electrònica també tindrà protagonisme i l'artista canària d'origen suec Cintia Lund desplegarà els ritmes de sintetitzadors que donen forma al disc Aquí en Madrid. Destaca igualment la presència de la formació basca de Bulego, amb lletres escrites íntegrament en basc que tracten assumptes quotidians des d'una perspectiva positiva.

Els assistents podran escoltar Les Bajas Pasiones, projecte que divaga entre l'experimentació electrònica, els sintetitzadors, els ritmes ballables i les guitarres. Ho fan amb unes lletres en forma de rap i cançó d’autor que desconstrueixen els gèneres, el desamor i les drogues.

Proposta familiar

Finalment, el públic familiar també estarà present en aquesta citat amb un apartat on es troba l'espectacle de Trobadorets. Els castellonencs tocaran els temes de l'àlbum Paco, com ens fas xalar, el seu particular homenatge a Paco Muñoz. D'altra banda, Iruixa + Skargots posaran en escena una proposta molt atractiva visualment amb unes composicions que aborden la igualtat, el medi ambient i la solidaritat, entre altres valors.

També et pot interessar

stats