Els forns valencians reivindiquen la pataqueta
El gremi aposta per fer una Indicació Geogràfica Protegida per a emprendre el camí cap a la denominació d’origen i preservar este producte artesanal
No hi ha aliment més bàsic i més quotidià en la nostra dieta que el pa. El seu consum està documentat des de l'antiguitat i, ara per ara, a pesar del descens del consum en els últims anys, sis de cada deu valencians assegura menjar-ne cada dia.
Com tot, també es veu afectat per les tendències: de fet, els cereals i els ingredients amb què elaborar-lo s'han multiplicat en els últims anys. La tendència de menjar pa de massa mare guanya adeptes entre les generacions més joves.
Les propietats del pa són innumerables; per això, el gremi més antic de València, el dels forners i pastissers, reivindiquen la seua elaboració artesanal.
En el Dia Mundial del Pa, els forns valencians han reivindicat un pa molt nostre, la pataqueta, però també molt desconegut. “Hi ha gent que no el coneix, que no sap que existix, i és una llàstima”, afirmava Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners de València. Per això, els forners reivindiquen la pataqueta com a molla mare del nostre esmorzaret.
“És l’únic pa autòcton que ens queda a la Comunitat Valenciana. Necessitem fer alguna Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per si algun dia es poguera fer una denominació d’origen”, assenyalava Rausell.
Coincidint amb la celebració del dia internacional d’este aliment, a la Marina de València la pataqueta ha sigut una de les masses artesanes que s'ha degustat. Un moment per recordar les bondats del pa. Laura de Juan, secretària del Gremi de Forners de València, explicava que el pa és un producte molt complet, amb moltes propietats: “Té ferro, potassi, magnesi...”, detallava.