Finalitza la restauració de castell de Morella, l'edificació històrica més rellevant dels Ports

La intervenció s'ha centrat en la zona de la torre de Sant Francesc, la muralla aspillerada i la torre de la Pardala, amb una inversió d'un milió i mig d'euros

Les obres ha permés que el castell de Morella lluïsca amb tota la seua esplendor
Les obres ha permés que el castell de Morella lluïsca amb tota la seua esplendor / Ministeri de Cultura i Esport

El Ministeri de Cultura i Esport ha conclòs les obres de restauració al castell de Morella, una actuació d'emergència que va començar el desembre de 2019. La intervenció s'ha centrat en la zona de la torre de Sant Francesc, la muralla aspillerada i la torre de la Pardala.

Amb una inversió d'1.511.895 euros, suposa un pas més en la posada en valor de l'edificació històrica més rellevant de la capital de la comarca dels Ports.

En l'àmbit de la muralla, d'uns 70 metres de longitud i uns 14 metres d'altura en extramurs, el tasca principal s'ha centrat en la consolidació estructural, en trobar-se en risc de col·lapse, així com la seua neteja i restauració. En extramurs, s'han col·locat quatre contraforts, reforçant-ne els fonaments mitjançant la recuperació de terreny exportat, així com el segellament i la consolidació de clevills.

En intramurs, s'ha retirat un volum important de rebliments del període carlí que afectaven estructuralment la muralla, i hi han aparegut nombroses restes arqueològiques, com els draps de tapiera de la muralla que quedaven ocults o tres forns de calç. Per a la recollida d'aigües pluvials, principal causa de les patologies ocasionades a les fàbriques del castell, s'ha disposat un sistema de canalitzacions i paviments que dirigeixen les aigües a una piscina exterior.

El castell de Morella abans de la restauració
El castell de Morella abans de la restauració / Ministeri de Cultura i Esport
El resultat després de la restauració
El resultat després de la restauració / Ministeri de Cultura i Esport

A la torre de Sant Francesc, s'ha recuperat l'accés mitjançant l'execució de la coberta en el seu adarb annex, els seus esglaons, la recrescuda del mur exterior semiderruït i l'atirantat. Així mateix, s'han restaurat totes les fàbriques seues, incloses les de la rampa d'accés l'edifici annex.

En la zona de la torre de la Pardala, s'ha fet el buidatge de tot el reblit fins a la cota original per a poder impermeabilitzar i sistematitzar la recollida d'aigües i, per a això, s'ha refet la coberta perduda. També s'ha procedit a la restauració de les fàbriques exteriors, amb curioses troballes com les boles de canó incrustades a la torre o una tronera oculta.

En la mateixa àrea, s'han refet les latrines al vol i la fusteria per deixar-ne visibles les mènsules. Aquest punt era un dels llocs per on van entrar les tropes carlines al castell el 1838.

També et pot interessar

stats