La Filmoteca de València celebra el Dia del Cinema Espanyol amb un homenatge a Bardem i Camus

La data recorda el dia que Berlanga i Bardem van finalitzar el rodatge d’Esa pareja feliz: el 6 d’octubre del 1951

L'IVC homenatja el cineasta Juan Antonio Bardem
L'IVC homenatja el cineasta Juan Antonio Bardem / Europa Press

L’Institut Valencià de Cultura celebra aquest dijous en la Filmoteca de València el Dia del Cinema Espanyol per segon any consecutiu amb projeccions d'homenatge a Juan Antonio Bardem, que enguany celebra el centenari del seu naixement, i Mario Camus, que va morir el 18 de setembre del 2021.

L'any passat, el Ministeri de Cultura va acordar declarar el 6 d'octubre Dia del Cinema Espanyol en homenatge al director valencià Luis García Berlanga en la celebració del seu centenari, amb l'objectiu de reconéixer la història i la labor cultural de la indústria cinematogràfica i dels seus professionals.

L'elecció de la data no va ser casual. El 6 d'octubre del 1951 Berlanga i Bardem van finalitzar el rodatge de la seua òpera prima, Esa pareja feliz, que amb el temps es va convertir en símbol d'una de les generacions més brillants de cineastes i intèrprets a Espanya. 

Projeccions al llarg de la setmana

El dijous 6 d'octubre, la Filmoteca ha organitzat dues sessions gratuïtes al voltant de la figura de Mario Camus, que seran presentades pel director valencià Sigfrid Monleón. A més, projecta a les 18:00 hores Los días del pasado (1977), dirigida per Camus i protagonitzada per Marisol, Antonio Gades, Gustavo Bergés, Antonio Iranzo, Fernando Sánchez Polack i Manuel Alexandre. La pel·lícula podrà tornar a veure's divendres 7 a les 20:00 hores, ja dins de la programació regular de la Filmoteca.

També dijous, a les 20:15 hores, es podrà veure en una sessió única i també gratuïta el documental Mario Camus, según el cine (2022), escrita i dirigida per Sigfrid Monleón, que després mantindrà un col·loqui amb el públic. El documental és un recorregut per la filmografia de Mario Camus en la qual s'intercalen les reflexions del cineasta càntabre sobre el seu ofici i sobre qüestions de posada en escena a partir de fragments d'algunes de les seues pel·lícules. 

A més, divendres 7 d’octubre, a les 18:00 hores, la Filmoteca projectarà Calle Mayor (1956), escrita i dirigida per Bardem. La pel·lícula està inspirada en la peça teatral La señorita de Trevélez, de Carlos Arniches, a la qual reconverteix en un aspre drama sense els elements còmics de l'obra original. El film va obtindre el Premi de la Crítica del Festival Internacional de Cinema de Venècia, malgrat la inicial oposició del règim franquista al fet que fora presentada al certamen.

D'altra banda, el diumenge 16 a les 18:00 hores la Filmoteca projecta Muerte de un ciclista (1955), escrita i dirigida per Bardem i protagonitzada per Alberto Closas i Lucía Bosé. Guanyadora del premi FIPRESCI en el Festival de Cannes, la pel·lícula va suposar la consagració internacional de Bardem com un dels cineastes emergent més prometedors del cinema europeu dels anys cinquanta.

 

També et pot interessar

stats