El festival Mon·Doc abaixa el teló de la 16a edició amb l’entrega de premis

Marisol, llámame Pepa, de la directora Blanca Torres, s’emporta el premi a millor llarg documental i La fifla, de Jordi Sebastià, guanya el de millor curtmetratge

Fragment del cartell de 'Marisol, llámame pepa'
Fragment del cartell de 'Marisol, llámame pepa' / Sarao Films

La Mostra Internacional de Cinema Documental de Montaverner ha abaixat el teló de la seua setzena edició este dissabte a l’auditori Luis Peiró del municipi de la Vall d’Albaida amb la gala de cloenda i entrega de premis. Segons l’organització, l’última edició de Mon·Doc ha sigut un èxit de públic, amb una mitjana que ha superat els cent espectadors per sessió, i en la qual, a més, s’ha incrementat notablement el públic procedent d’altres poblacions.

En esta edició, el festival ha premiat tres històries ben diferents, però amb un denominador comú: la superació. Dins del dotzé Premi Mon·Doc, concedit per dos jurats independents, els treballs premiats han sigut Marisol, llámame Pepa, de la directora Blanca Torres, i La Fifla, dirigit pel periodista, escriptor i polític Jordi Sebastià.

El primer, premiat com a millor llarg documental, aborda la vida de Marisol, o més ben dit de Pepa Flores, qui va passar de ser la xiqueta prodigi del franquisme a convertir-se en militant comunista i protagonitzar la primera portada nua de la democràcia. El documental reivindica el feminisme que Pepa va professar i el paper canviant de les dones en l’Espanya dels últims anys de la dictadura.

Com a millor curt documental el jurat ha triat La Fifla, la història de Sílvia Soria, una dona que continua vivint a la barraca de la seua família a la Punta (Horta Sud). La protagonista recorda com, amb set anys, va recollir el cadàver de son pare, afusellat pel franquisme al cementiri de Paterna i la posterior repressió que va viure la seua família, la qual sempre va afrontar amb dignitat i coratge.

El premi del públic, el més veterà

Finalment, Mon·Doc ha fet entrega del premi de públic, el més veterà, ja que s’atorga des de la segona edició de la mostra, i el més especial per a l’organització perquè, afirmen, “és el premi que trien els espectadors que cada dia assisteixen a les projeccions amb les votacions que fan en acabar cadascuna d’elles”.

Enguany, eixe guardó ha sigut per a L’extraordinari de la normalitat, un curt dirigit per Carles Cerdà i que ens acosta a les històries del dia a dia d’un grapat de joves usuaris i usuàries del Projecte Trèvol, que ajuda a persones amb discapacitats de tota la Vall d’Albaida en la seua formació, inserció laboral i vida diària.

Amb l’entrega dels tres premis, Montaverner ha abaixat el teló d’esta setzena edició d’un festival que ha esdevingut tot un referent al món del cine documental i s’ha convertit en una cita que any rere any congrega els entusiastes del cine documental per gaudir del millor del gènere.

També et pot interessar

stats