La falta de suport institucional aboca el festival Tercera Setmana a la desaparició

Avetid lamenta no haver pogut atraure suficients esforços per a garantir les coproduccions, les residències escèniques o la recerca internacional.

Imatge d’‘El bramido de Düsseldorf’, l’obra uruguaiana que va inaugurar l’última edició del festival Tercera Setmana a València
Imatge d’‘El bramido de Düsseldorf’, l’obra uruguaiana que va inaugurar l’última edició del festival Tercera Setmana a València / Tercera Setmana

No hi haurà nova edició del festival Tercera Setmana, el festival d’arts escèniques contemporànies que s’estenia a les tres capitals valencianes i que es caracteritzava per la varietat de manifestacions artístiques tant valencianes com internacionals. L’Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (Avetid), promotora del festival, ha anunciat aquest dijous que no s’ha pogut aconseguir suficient suport “pluriinstitucional i pluriennal”, de manera que l’entitat es veu obligada a suspendre la pròxima edició. 

L’associació que agrupa les empreses d’arts escèniques ha indicat que, des dels inicis, aquest festival ha treballat per a aconseguir suport de diferents administracions públiques i, tot i el compromís de patrocinadors i col·laboradors, no s’ha pogut aconseguir “una base clara i pluriennal per a garantir els compromisos en coproducció, residència o recerca escènica internacional que poden fer realitat els objectius establits i que tenen com a beneficiària la creació escènica valenciana”. 

Falta de “complicitat”

Encara que Avetid no apunta a cap administració en concret, lamenta “no haver aconseguit les complicitats necessàries per a fer realitat aquesta estructura imprescindible per a la sostenibilitat del festival”, que en l'última edició, el passat juny, va acostar 25 propostes artístiques de dansa, circ o teatre a Castelló, València i Alacant, algunes d’elles estrenes. 

L’Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià ha aprofitat l’anunci de la desaparició del festival Tercera Setmana per a fer balanç. En aquest sentit, ha recordat que una de les principals característiques del Tercera Setmana ha sigut “la seua implicació amb el territori”. De fet, en la segona edició ja es va estendre a les tres capitals, “i es va convertir en el primer esdeveniment escènic realment vertebrador de les arts escèniques” a la Comunitat Valenciana. 

Així mateix, l’organització promotora del festival ha recordat que el Tercera Setmana “ha generat retrobaments entre programadors de festivals, ha reflexionat sobre les realitats escèniques pròpies i alienes i ha sigut amfitrió d'accions formatives professionals”. A més, des d’Avetid indiquen que el festival ha exercit de mediador en les relacions exteriors dels projectes valencians.

També et pot interessar

stats