Les Falles fan cinc anys com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha celebrat l’acord de les comissions falleres d’avançar dues hores l’horari de la Cremà

Imatge d'arxiu d'una mascletà de Falles en l'Ajuntament de València
Imatge d'arxiu d'una mascletà de Falles en l'Ajuntament de València / À Punt NTC

València ha celebrat aquest dimarts el 5é aniversari de la declaració de les Falles com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat, que va tindre lloc el 30 de novembre de 2016. Així, la Unesco va declarar que les Falles compleixen amb diversos requisits: el respecte als drets humans, el paper singular del foc, la salvaguarda de la creativitat en les arts i oficis dels monuments, la transmissió intergeneracional i la seua inclusió, des de l’any 2012, en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha remarcat “la creativitat, sociabilitat i identitat” de la festa, que “ens identifica com a poble” i “garanteix la seua continuïtat generació rere generació”. Ribó ha recordat que “la festa s’ha celebrat als carrers de València des de fa prop de 250 anys”, en què “ha sigut capaç de superar crisis, repressió, guerres i censures”. Per aquest motiu, ha fet una crida al món faller per “afrontar els nous reptes i ser altaveu de referència d’una societat valenciana igualitària, inclusiva, diversa i sostenible”.

Durant la cerimònia, que ha començat a les 18:30 hores a l’Ajuntament, s’ha presentat la guia Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021). A més, diversos especialistes en història de l’art, disseny i il·lustració han participat en una taula redona sobre la festa. La jornada ha conclòs amb Cant d’Estil i la Colla de Junta Central Fallera.

Avançar la Cremà de les falles

Respecte a l'acord de les comissions falleres d'avançar dues hores l’horari de la Cremà dels monuments, Ribó ha celebrat la decisió “perquè millorarà la gestió dels bombers, així com dels serveis de neteja d’eixa nit, que és molt complicada”. A més, “la gent es podrà retirar més prompte”, ha assegurat.

També et pot interessar

stats