Directes
Ara en la televisió
EL MEU LLOC AL MÓN

Eurovisió viu una de les edicions més tenses per la participació d'Israel

El posicionament de RTVE, les protestes del públic i els dubtes sobre el televot copen l'actualitat informativa l'endemà del certamen

Actuació d'Israel durant la final d'este dissabte, amb algunes persones protestant amb banderes palestines / X

Basilea (Suïssa) va viure este dissabte una de les finals d'Eurovisió més tenses que es recorden; un títol que probablement podria compartir amb l'edició de l'any passat, celebrada a Malmö. La participació d'Israel, les protestes del públic i el posicionament de Radiotelevisió Espanyola (RTVE) a favor de Palestina i dels drets humans copen l'actualitat informativa l'endemà d'un certamen que va coronar Àustria com a guanyadora, va deixar a les portes de la victòria Israel i va castigar severament la candidata espanyola, Melody.

La principal polèmica ha girat entorn de la participació d'Israel, en plena ofensiva a la Franja de Gaza, que ja ha acabat amb més de 53.000 vides palestines. De fet, la nit en què s'estava celebrant el festival d'Eurovisió, el país hebreu continuava amb la seua ofensiva amb un atac sobre un camp de refugiats d'Al-Mawasi, al sud de Gaza, que s'ha saldat almenys amb 34 víctimes mortals i 120 ferits.

Protestes del públic durant l'actuació d'Israel

L'encarregada de representar Israel en l'edició d'enguany ha sigut Yuval Raphael, una jove que va sobreviure als atacs de Hamàs del 7 d'octubre del 2023. El seu tema, A new day will rise, una clara al·legoria a la seua traumàtica experiència i a Israel, va rebre escridassades per una part del públic en l'assaig de la semifinal del dijous, raó per la qual l'organització va expulsar sis persones del St. Jakobshalle, el recinte en què es va disputar la final.

En la gala d'este dissabte també hi va haver protestes quan l'artista israeliana va xafar l'escenari, però estes mostres només s'han pogut veure a través de les xarxes socials, ja que a través del senyal oferit per la Unió Europea de Radiodifusió no es va poder apreciar res.

Amenaça de sanció a RTVE

L'emissió de la final d'Eurovisió per RTVE va començar amb un breu i colpidor missatge escrit en castellà i en anglés sobre un fons negre: "Enfront dels drets humans, el silenci no és una opció. Pau i justícia per a Palestina". Un clar desafiament per part de la televisió pública a la Unió Europa de Radiodifusió, que va amenaçar de sancionar la cadena si es repetien missatges com els que van fer Tony Aguilar i Julia Varela en l'actuació d'Israel de la semifinal, que posaven context a la situació a Palestina i demanaven el fi de les hostilitats a Gaza.

No ha sigut RTVE l'única televisió europea que ha mostrat suport explícit a Palestina. En la primera semifinal de dimarts, la televisió belga, VRT, va emetre un vídeo en què denunciava que Israel tenia veu en el festival d'Eurovisió, mentre que Palestina no. A continuació, diverses persones parlaven als espectadors amb un missatge contundent: "Jo parle per Palestina". A més, en la final d'este dissabte la cadena belga va decidir tallar directament l'actuació de l'artista israeliana amb un missatge en què condemnava les accions d'Israel.

També han mostrat el seu rebuig a la participació d'Israel en el festival vora huitanta artistes que han participat en el festival en una carta conjunta en què demanen l'expulsió del país hebreu i de la cadena KAN. La il·licitana Blanca Paloma es va convertir esta mateixa setmana en la primera representant espanyola que signa la petició. Se suma així a altres artistes com Salvador Sobral (Portugal, 2017), Charlie McGettigan (Irlanda, 1994), Mae Muller (Regne Unit, 2023), La Zarra (França, 2023) i Gåte (Noruega, 2024).

Un "debat" sobre la participació d'Israel

Al llarg de les setmanes prèvies a Eurovisió, diversos països participants han demanat que s'òbriga un debat sobre la participació d'Israel en el certamen. Precisament, RTVE va ser una de les primeres a pronunciar-se en este aspecte amb un missatge dirigit a la UER, manifestant "les preocupacions plantejades per diversos grups de la societat civil a Espanya respecte a la situació a Gaza".

Després de les queixes d'altes televisions europees, com la d'Eslovènia i Irlanda, la UER va assegurar que es comprometia "a mantindre un debat més ampli entre els seus membres quan siga l'hora", sense especificar quan podria produir-se exactament i blindant la participació d'Israel en l'edició del 2025.

Possible perjuí a Melody?

No han sigut poques les veus que parlen d'un possible perjuí a Melody pel posicionament de RTVE a favor de Palestina. Hi havia moltes esperances depositades en la candidata de Dos Hermanas (Sevilla) i la majoria dels eurofans van quedar més que satisfets amb l'actuació; així i tot, va quedar en 24a posició amb només 37 punts: 27 per part dels jurats europeus i 10 per part del televot.

Una de les primeres a pronunciar-se l'endemà del festival ha sigut la presidenta de la Comunitat de Madrid, que ha criticat el posicionament de RTVE. "Ja ens agradaria veure el numeret d'#EurovisionRTVE amb Israel dir alguna cosa del terrorisme, o de l’execució o empresonament de persones homosexuals en països musulmans", ha dit Ayuso a través d'X. "RTVE, en esta gala, és per molt la més segrestada per la politització vergonyosa de tot el que és públic en mans del seu govern".

Diversos usuaris a través de les xarxes socials també han manifestat dubtes sobre la possible manipulació del televot o de campanyes per a afavorir Israel. De fet, Espanya va atorgar els seus dotze punts a Israel. Altres demanen que s'elimine esta variable i que tot depenga del jurat professional. Eurovisió sempre ha tingut cert component polític, però tot sembla indicar que esta variant està imposant-se en els últims anys més que mai al component artístic; tot en unes edicions que marcaran un abans i després en la història del certamen.

Eurovisió Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar