Estibaliz Urresola: “La diversitat en les candidatures mostra un molt bon estat de salut del cinema espanyol”

La recentment nominada al Goya a millor directora novella ha estat a València per a fer una classe magistral

La directora Estibaliz Urresola, en una entrevista a À Punt Notícies / À Punt NTC

20.000 espècies d'abelles és la gran triomfadora en les candidatures als premis Goya i també la gran sorpresa. La pel·lícula s’ha fet amb quinze nominacions, i supera les tretze que ha aconseguit la cinta del veterà director Juan Antonio Bayona, La sociedad de la nieve. Entre aquestes es troba la de millor direcció novella per a la debutant Estibaliz Urresola, que aquest divendres ha estat a València per a fer una classe magistral.

Un dia després de l’anunci, encara no digereix la sorpresa: “Com a molt, aspiràvem a tres o quatre candidatures, però no al ple al quinze. Estic molt contenta perquè tots els departaments han rebut una nominació i cap se n'ha quedat fora, el que ha fet que ho puguem compartir sense la pena que algú se n'haja quedat a les portes”, assegura en una entrevista a À Punt Notícies.

Urresola ha guanyat en nominacions a grans directors com Bayona, però també a Víctor Erice i David Trueba, amb onze cadascun. 20.000 espècies d'abelles es va estrenar en la Berlinale, on va aconseguir l’Os de plata a millor interpretació per a Sofia Otero. Després de fer-li el càsting a 500 xiquetes, no va ser fins a l’últim moment que la van elegir: “Quasi se’ns escapa i mira que havia estat allí des del principi”.  

El repartiment de la cinta, pràcticament al complet està nominat als Goya, amb doblet per a les actrius de repartiment, Ane Gabarain i Itziar Lazkano. I és que la família té un paper fonamental en la història del trànsit d’una xiqueta trans. “Parle de la transformació familiar, perquè la pel·lícula no només conta la història de Lucía, sinó també de totes les persones que la rodegen”, afirma. 

La cinta és clar exemple de l'aposta del cine per la diversitat. “En les pel·lícules candidates es veu un pes important de les llengües cooficials, que fa anys que no passava, i on inclús en conviuen dues. Les candidatures mostren homes, dones, persones trans, no binàries i de diferents edats fent gèneres cinematogràfics molt variats. És una meravella i crec que parla d’un estat de salut molt bo del cinema espanyol”, ha manifestat. Ara per ara, 20.000 espècies d'abelles parteix com la clara favorita a la gala dels Goya, que se celebrarà el 10 de febrer a Valladolid. 

També et pot interessar

stats