L'escriptora Maria Ibars tindrà el seu segell postal el 2025

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha declarat 2024 com a any d'esta escriptora, nascuda a València, però que va viure a la Marina

Imatge d'arxiu de Maria Ibars
Imatge d'arxiu de Maria Ibars / GVA

Correus dedicarà un segell postal a l'escriptora Maria Ibars Ibars el 2025, segons ha acordat per unanimitat la Comissió Filatèlica de l'Estat, òrgan encarregat de determinar quines emissions es posaran en circulació. Es tracta d’una iniciativa que l’Agrupació Filatèlica i Numismàtica de Calp (Marina Baixa) va presentar el juny de 2023 arran que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua declarara 2024 com a l’Any Maria Ibars.

El ple de l'Ajuntament de Dénia (Marina Alta), d’on és filla adoptiva Ibars des del 2015, va acordar per unanimitat sumar-se a esta petició i fer la sol·licitud formal a la Comissió Filatèlica de l'Estat. També ho va fer l'Institut d’Estudis Comarcals (Iecma). Concretament, es va sol·licitar que es tinguera en compra Ibars els anys 2024 o 2025 per a formar part de la sèrie #8MTodoElAño. Així l’escriptora valenciana passarà a compartir col·lecció amb grans feministes o dones avançades al seu temps com Clara Campoamor, Almudena Grandes, Maruja Mallo o Federica Montseny, entre altres. 

Del segell encara es desconeixen molts detalls, com el format, el valor facial que se li posarà, la tirada total que tindrà i, fins i tot, el disseny i la imatge que finalment l'il·lustrarà. En este sentit, posarà a disposició de Correus i la Fàbrica Nacional de Moneda i tot el material gràfic que consideren necessari per a l'elaboració del segell. Així mateix, es proposarà que Dénia siga la seu de la presentació del segell dedicat a Maria Ibars, pel fet de ser-ne filla adoptiva de la ciutat. 

Des de la filatèlia comarcal, l'acadèmic de la Reial Acadèmia Hispànica de Filatèlia i Història Postal José Ivars Ivars destaca la importància que té este segell —que s’uneix als molts que ja s'han emés dedicats a esta comarca— per la “transcendència en l'àmbit filatelicopostal que tindrà donar a conéixer al personatge”.

Una vegada posat en circulació, el segell de Maria Ibars no sols podrà adherir-se a la correspondència, sinó que formarà part de nombroses col·leccions i catàlegs en tot el món, ja no sols pel segell en si, sinó pels diferents mata-segells al·lusius que se solen fer en cada segell que ix a la venda, explica l’expert.

Anna Maria Ibars (1892-1965) va ser poetessa i mestra i una lluitadora incansable de l’ensenyament en valencià al costat del seu gran amic Carles Salvador. Va nàixer a València, però va viure a la Marina, on s’ubica gran part de la seua obra poètica, d'aquí que Dénia la fera filla adoptiva i Calp impulsara la iniciativa del segell. D’ella només queda una única foto pública i ni tan sols un nom a la seua tomba, però, afortunadament, es conserva la seua obra única i personal. Pots conéixer més sobre la seua vida i obra en el capítol que li va dedicar el programa Valentes d'À Punt.

També et pot interessar

stats