Erfurt, a Alemanya, celebra el retorn del mural del valencià Renau

L'obra 'L'home, la naturalesa i la tècnica' va ser desmuntada el 2009 per l'enderrocament de l'edifici on estava.

L'obra 'L'home, la naturalesa i la tècnica' del valencià Josep Renau
L'obra 'L'home, la naturalesa i la tècnica' del valencià Josep Renau / Efe

La ciutat alemanya d'Erfurt ha celebrat aquest dimarts amb una festa popular el retorn a la seua ubicació original de l'última obra del valencià Josep Renau (1907-1982), el mural L'home, la naturalesa i la tècnica, després de quatre anys de planificació i treballs de restauració.

El mosaic exterior, de 7x30 metres, el va completar després de la mort de Renau el col·lectiu d'artistes amb què el cartellista, fotomuntador i muralista valencià havia treballat. Es va presentar el 1984 amb motiu de la inauguració del centre de cultura i oci situat a la Moskauer Platz per on s'havia projectat.

Però, dues dècades després, quan sobre el centre de cultura pesava l'amenaça d'enderrocament, veïns, exalumnes i companys de Renau i experts en patrimoni van tirar endavant una iniciativa per la qual l'obra va ser declarada monument d'interés històric. L'obra, desmuntada en 70.000 taulells el 2009, va sobreviure així a l'enderrocament definitiu del centre cultural el 2013.

Ara, després d'anys d'incertesa per no saber la nova destinació i de treballs de restauració, l'alcalde del districte on es troba la Moskauer Platz ha assenyalat que el mural havia de tornar al seu lloc original i ha subratllat que el barri, amb vora 8.000 veïns, recupera "una part de la seua identitat". 

També et pot interessar

stats