Ensems ret homenatge a Carles Santos i busca obrir-se al gran públic
El festival de música contemporània programarà música experimental, art sonor, espectacles infantils i exposicions.
Ensems, el festival de música contemporània més antic d'Europa, arriba a la 40 edició pensant a convertir-se en un referent a escala europea "no només per als experts, sinó també per al tots públics", en paraules del conseller de Cultura, Vicent Marzà.
Potser per aquesta ambició d'arribar al gran públic, Ensems ha iniciat aquest dimarts la singladura de l'edició d'enguany en un lloc en principi tan poc vinculat a la música contemporània com el trinquet de Pelai. Ho fat amb la peça "Trinquetíssim," comanda del festival al compositor valencià Jesús Salvador Chapi.
L'obra, escrita per a percussionistes, ha sigut interpretada pel Grup Amores, per alumnes dels convervatoris de música de València i Torrent i per dues jugadores de pilota valenciana. Segons Marzà: "al trinquet de Pelai es genera sonoritat a colp de pilota. Prenent això com a referència, hem unit esport, tradició i música de nova creació".
Homenatge a Carles Santos
La 40 edició d'Ensems està dedicada al compositor de Vinaròs Carles Santos, que va morir el desembre passat. Se li farà un concert homenatge el 20 d'abril al Centre del Carme. A més, s'ha programat la peça "Tocatico-Tocatà", dirigida al públic infantil.
En relació amb l'obertura del festival al públic en general, destaca l'exposició commemorativa dels 40 anys d'Ensems que s'inaugura el dijous 14 a La Nau de la Universitat de València.
La presentació de propostes de música teatral, "performances", art sonor, instal·lacions sonores i la inclusió de grups de música experimental punters a escala europea, a més de l'ocupació d'espai poc tradicionals com el mateix trinquet de Pelai, la plaça del Patriarca o el claustre gòtic del Centre del Carme o la Nau persegueixen acostar el festival a un espectre de públic tan ampli com siga possible.
En aquesta edició, per part de Cultura de la Generalitat, s'ha incrementat el pressupost fins als 165.000 euros, entre organització, programació i promoció. Això, juntament amb l'aportació de l'Ajuntament de València i el que li correspon de l'INAEM suma un total de 235.000 euros, el pressupost més alt de la trajectòria del festival.
Tota la progració es pot consultar al web del festival.