Els Enfarinats la fan bona un any més a Ibi

Farina, ous i pólvora prenen els carrers per a complir amb aquesta tradició, declara d'interés turístic autonòmic

Aquesta festa teatralitzada es va recuperar en la dècada dels 80 / Morell (EFE)

Com cada 28 de desembre, Dia dels Innocents, els Enfarinats s'han fet amb l'Ajuntament d'Ibi, a l'Alcoià, amb la intenció de prendre el poder municipal i impartir la Justícia Nova. En aquesta festa d'interés turístic autonòmic, la batalla d'ous i farina i la dels coets borratxos són dos dels moments més vistosos i estridents.

En aquesta festa teatralitzada, l'alcalde del poble es veu obligat a entregar la vara de comandament als enfarinats que la reclamen i demostren el seu poder al saló de plens de l'ajuntament. Durant el Dia dels Innocents seran els que manen i nomenen, entre altres càrrecs, un nou interventor. Tot amb una oposició que fa el seu paper i els afronta increpant-los constantment.

Els Enfarinats acaben imposant la Justícia Nova, unes normes que inciten l'oposició a la rebel·lió i desencadenen la guerra. La batalla està servida i, en un recinte tancat al carrer de les Eres, els dos bàndols acaben arrebossats de dalt a baix sense pietat. Cada bàndol es creu guanyador i la baralla d'ous i farina acaba en taules. Aleshores la pólvora ompli el carrer d'Ibi amb coets borratxos en aquesta festa tan peculiar, d'origen incert, que es va recuperar en la dècada dels anys 80.

També et pot interessar

stats