Elda s'acomiada de les Falles amb la Cremà

Són les úniques festes falleres que se celebren al setembre i en què les festeres llueixen el tradicional vestit de nóvia alacantina

Cremà de la Falla oficial d'Elda 2023
Cremà de la Falla oficial d'Elda 2023

Elda (Vinalopó Mitjà) celebra aquest diumenge l'última jornada de les Falles, les úniques que se celebren al mes de setembre (almenys, quan no hi ha causes de força major que obliguen a canviar les dates, com va ocórrer amb les de València durant la pandèmia).

També tenen altra singularitat, i és que les festeres no porten el vestit de fallera, sinó que la indumentària que utilitzen és el tradicional vestit de nóvia alacantina, que tant ha popularitzat les Fogueres d'Alacant.

Aquesta nit cremen els monuments de les nou comissions que participen en les festes, a més de la falla oficial, que presideix la plaça de l'Ajuntament d'Elda, el tret d'eixida perquè la resta de monuments fallers il·luminen la nit amb les seues flames abans de convertir-se finalment en cendra.

La falla oficial d'enguany és obra de Roberto Climent, un monument que ret homenatge a la cultura eldenca i els seus artistes, entre els quals destaca el ballarí i coreògraf Antonio Gades. Però també estan presents altres elements artístics molt importants per a la localitat, com és el calcer.

Hi ha constància que es plantaven falles a Elda almenys des de 1929, però en el 1936, amb l'inici de la Guerra Civil, es va obrir un parèntesi que s'allargaria durant tretze anys. Finalment, en el 1949, el veïnat del carrer Trinquet va recuperar la tradició, que s'ha mantingut fins al dia de hui.

També et pot interessar

stats