Dotze mesos, dotze reptes de lectura a la Vall d’Uixó

La biblioteca proposa als usuaris llegir almenys un llibre diferent cada mes i, a més, un llibre escollit seguint un mateix criteri

Una de les usuàries de la biblioteca de la Vall d'Uixó en la sala de lectura
Una de les usuàries de la biblioteca de la Vall d'Uixó en la sala de lectura / À Punt NTC

Llegir més i, a més, llegir aquells llibres que no sols llegim.  Tot açò “picant-se” amb uns altres lectors que també escolliran el mateix criteri, com per exemple el que siga un llibre prohibit o d’un autor local, la qual cosa sempre afavorirà les converses posteriors al voltant del que tenim a l’abast en les biblioteques i llibreries. És el repte que ha llançat la biblioteca municipal de la Vall d’Uixó als usuaris per als pròxims dotze mesos. La iniciativa, que inicialment pretenia convidar a la lectura, ha tingut una acollida sorprenent.

La intenció inicial dels responsables de la biblioteca de la Vall d’Uixó era que aquells que estimen la lectura superaren la mitjana d’onze llibres llegits a l’any, que s’estima que hi ha a Espanya però, a més, que ho feren d’una manera divertida i fomentant les discussions sobre literatura entre altres lectors.

Aquesta xifra i els 12 mesos de l’any van ser la palanca per a impulsar la iniciativa que ja estan portant a terme en aquest municipi de la Plana Baixa i que consisteix a proposar als usuaris però també a la ciutadania que s'hi desitge afegir, la lectura d’un llibre al mes en funció d’un mateix criteri.

Així, el gener els recomanen llegir un llibre escrit i protagonitzat per una dona, el febrer que siga de temàtica amorosa, a l’abril que siga d’un autor local, mentre que al juny ha de ser una novel·la gràfica o al juliol un llibre informatiu o d’assaig.

Les obres escollides en la recta final de l’any passen per una novel·la de ciència-ficció al setembre o per un clàssic a l’octubre. Per a novembre han acordat escollir un llibre prohibit i al desembre, com a colofó a un any amb moltes lletres, una obra que haja sigut guardonada al llarg dels 11 mesos previs.

Ho tens un poc més fàcil quan penses en el pròxim llibre Juani García - Usuària de la biblioteca de la Vall d'Uixó

Juani García és una de les usuàries que ja s’ha sumat al repte aquest gener. De fet, ja va pel segon llibre escrit i protagonitzat per una dona. “Aquesta proposta t’ho posa un poc més fàcil quan et planteges quin serà el pròxim llibre que llegiràs”, admetia davant dels micròfons d’À Punt.

En el cas de Juani, la motivació ha sigut tanta que ja va pel segon llibre en els primers dies de gener, però Agustí Granja, bibliotecari de la Vall d’Uixó, assegura que està sumant-se al repte molta més gent de la que van pensar inicialment els promotors d’aquesta iniciativa que s’implanta per primera vegada en la població.

Bona acollida

La van difondre a través dels clubs de lectura que es reuneixen a la Vall d’Uixó i a través de les xarxes socials, però a hores d’ara i quan només estem en la primera quinzena de l’any, la proposta ha tingut una acollida immillorable, com admet Agustí Granja. “Molta gent ens està dient que és un repte bonic i que volen fer-lo”, afirmava aquest dimecres. La proposta també compta amb l’adhesió del col·legi Lleonard Mingarro.

És interessant vore què llig altra gent Manel Jorge - Usuari de la biblioteca de la Vall d'Uixó

Manel Jorge, un altre dels usuaris de la biblioteca que ha decidit assumir aquest repte enguany, destaca que, per a ell, el més interessant és “veure què és el que llig altra gent”. I és que, precisament obrir el panorama literari a aquells que són fidels a un mateix gènere o temàtica és un dels objectius d’aquesta iniciativa de la Vall d’Uixó.

També et pot interessar

stats