El document més antic sobre el Misteri d'Elx compleix 500 anys

És un testament de la noble il·licitana Isabel Caro, encarregada de sufragar la Festa

El testament de la noble Isabel Caro, la prova més antiga del Misteri d'Elx / À Punt NTC

El primer document que acredita l'antiguitat del Misteri d'Elx enguany fa 500 anys. És el testament de la noble il·licitana Isabel Caro, encarregada de sufragar la Festa. La trobada d'aquest pergamí ha aportat als estudiosos noves claus per a aproximar-se a l'origen de la representació. "És la primera notícia fefaent sobre la celebració de la Festa d'Elx", recorda la documentalista Ana Álvarez a À Punt, estant a l'arxiu de la basílica de Santa Maria d'Elx.

Les investigacions del món acadèmic situen el naixement del Misteri en l'últim terç del segle XV, al voltant del 1470. Aquest document és del 1523. L'arxiver de la basílica de Santa Maria, Joan Castaño, explica que el pergamí "parla d'una festa que es feia temps arrere. Per tant, sí que pot coincidir amb la proposta dels estudiosos".

El testament és una autèntica joia que ha revelat més secrets de la Festa. Per exemple, la imatge de la Mare de Déu amb què es feia la Festa estava a la casa de la noble Isabel Caro.

L'arxiu de Santa Maria, on han trobat el testament, és el guardià dels documents històrics que envolten la celebració del Misteri. També és testimoni escrit de com se sufragava la Festa i de les picabaralles del poder civil i religiós, entre altres. Una exposició traurà a la llum aquest i altres documents i peces valuoses de la Festa, un dels grans tresors de la cultura valenciana.

També et pot interessar

stats