La rehabilitació de la basílica i l'augment del finançament, els grans reptes que encara el Misteri

L'alcalde d'Elx, Pablo Ruz, afig un tercer objectiu per a engrandir la festa: augmentar la promoció per a divulgar més el drama medieval

La basílica de Santa Maria d'Elx és l'escenari de les representacions del Misteri
La basílica de Santa Maria d'Elx és l'escenari de les representacions del Misteri / ÀPunt NTC

La ciutat d’Elx es troba ja immersa en la celebració de la seua festa gran, el Misteri d’Elx. Enguany es compleixen 22 anys des que va ser declarat patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la Unesco. Una tradició que es remunta al segle XV i que encara es representa d’una manera molt fidel a com es feia antigament. Aquest és, precisament, un dels seus signes més distintius i “la vertadera grandesa de la festa”, segons ha explicat aquest dilluns l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz (PP), en Les notícies del matí.

A més, Ruz ha afegit que, tret de la basílica, on es representa, que no és el primitiu temple gòtic, la resta d'elements, com ara l’argument, la música, la trama, la tramoia, etc., s'han mantingut pràcticament intactes. "Això és un fet sense precedents”, afegia.

Precisament, la restauració de les cobertes de la basílica —acabada de construir el 1780— és un dels reptes més importants que, des del punt de vista de l'alcalde, afronta la festa. “Tenim un problema molt greu amb les cobertes; tota la basílica està plena de xarxes”, lamentava el primer edil, qui també destacava el gran valor de les portades barroques del temple, “moltes d'elles, obres cimera del barroc llevantí i espanyol”.

El valor més important que té el Misteri és el valor de la permanència i la transmissió. La grandesa de la festa es troba en la seua permanència

D’altra banda, Ruz ha parlat de la necessitat de seguir buscant més finançament per tal de reparar elements de l'aixovar de la Mare de Déu. “Peces que són úniques, que haurien d'estar en perfecte estat i que no ho estan”, ha assenyalat.

Per acabar, en paraules de l’alcalde, cal millorar la promoció que es fa del Misteri. “Alguna cosa estem fent malament amb la difusió de la festa. Tenim un repte molt gran per portar el Misteri, no només a la Comunitat Valenciana, sinó al conjunt d'Espanya”.

L’alcalde també ha destacat el fet que Elx porte 700 anys celebrant “aquesta bellesa d'amor i de devoció a la Mare de Déu. La Mare de Déu a Elx és un element d'unió, d'encontre i, sobretot, d'identitat”.

“Estem moderadament satisfets per haver aconseguir fer un govern de normalitat i de tranquil·litat social, que crec que és el més rellevant que hem assolit”.

D'altra banda, i pel que fa a un altre dels aspectes de la festa que calia millorar, el primer edil ha destacat, el fet d’haver aconseguit reduir el botellot a la ciutat. “No podem evitar que la gent bega, però hem de fer tot el possible per evitar que els menors beguen de manera indiscriminada. I això és el que hem estat fent, amb moltíssima contundència i amb tota la pedagogia del món”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats