La Diputació de Castelló posarà en marxa una taula per a definir les actuacions al penya-segat de Peníscola

Un informe elaborat per la Universitat Politècnica determinarà les competències de cada administració, i definirà les actuacions i el finançament

La Diputació de Castelló posarà en marxa una taula per definir les actuacions al penya-segat de Peníscola / À Punt NTC
Abel Campos
20 de gener 2022 - 21:33

L'any 2019 van caure 22.000 metres cúbics de roca a la mar des del penya-segat on s'assenten el castell i la ciutadella de Peníscola (Plana Alta). Des d'aleshores el consistori peniscolà està exigint a la Direcció General de la Costa i el Mar un estudi geològic per a determinar el grau d'afecció de les edificacions i quines actuacions cal posar en marxa en cas que perille la seua integritat, però mai s'ha dut a terme.

L’alcalde, Andrés Martínez, assegura a À Punt NTC que el manteniment i la conservació de la ciutadella i el castell “és competència de l'Estat de totes totes”, mentre que la Diputació Provincial de Castelló ja té damunt de la taula un estudi encomanat a la Universitat Politècnica de València que analitza l’estat del tómbol i el grau d’afecció de l’estructura del castell.

Aquest informe es convertirà en un pla d'acció que preveu operar en tres zones concretes: l'enfortiment dels pendents, la consolidació de les muralles del castell i una actuació en el front marítim que està soscavant i desestabilitzant el tómbol, ja que, entre altres problemes, s'han detectat filtracions en les muralles que podrien accelerar l'erosió interna de la roca.

L’organisme provincial presentarà l'estudi d'ací a poc temps i asseurà a una taula totes les administracions responsables per a determinar les competències de cada una i, per tant, definir les actuacions que s’han de fer i el finançament.

En aquest sentit, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dijous al Senat que tant l’Ajuntament, com la Diputació, la Generalitat i l’Estat espanyol han de treballar conjuntament per a evitar l’erosió del penya-segat, que amenaça la integritat del castell. Iceta s’ha pronunciat així després que el senador de Compromís, Carles Mulet, li recordà la inacció del Govern a l'hora d'invertir en el seu deure de conservar i mantindre aquest bé cultural i històric de primer orde, escenari del cisma d'Occident i seu papal. “Del Govern tan sols rebem excuses i justificacions per a eludir la seua obligació amb aquest castell, a pesar que sí que inverteixen en uns altres de l'Estat”, ha retret Mulet, que li ha demanat explicacions per la falta d’implicació en la protecció del tómbol.

També et pot interessar

stats