Dia Mundial de 'Star Wars': Per què ens acompanya la força el 4 de maig?

Margaret Thatcher és la responsable indirecta d’aquesta celebració.

Fotograma de la darrera entrega de la saga, l'episodi IX
Fotograma de la darrera entrega de la saga, l'episodi IX / Reuters

Des de fa uns anys, el 4 de maig és una data important per als seguidors de La guerra de les galàxies: és el dia per a commemorar una de les sagues cinematogràfiques més populars. El motiu pel qual s’ha escollit aquesta data és ben senzill: les semblances fonètiques entre l’expressió “May the force be with you” (Que la força t’acompanye) i la data en qüestió “May the fourth be with you” (Que el 4 de maig estiga amb tu).

L’origen de la festa, però, té arrels polítiques. El 4 de maig de 1979, els membres del Partit Conservador britànic publicaven al diari London Evening News una felicitació per a Margaret Thatcher, que acabava de guanyar les eleccions: “May the 4th be with you, Maggie. Congratulations”.

No obstant això, el joc de paraules no es popularitzaria fins al 2011, quan el festival Toronto Underground Cinema es va celebrar aquell mateix dia i es va convertir en referent de moltes empreses que van aprofitar l’ocasió per a oferir descomptes especials i altres ofertes relacionades amb productes de La guerra de les galàxies. 

"Que la plaça t'acompanye" i altres iniciatives a la Comunitat Valenciana

La plaça de Baix d'Elx acull aquest dissabte 4 de maig, de 17:30 a 23.30 hores, una fira friqui amb activitats tematitzades per a tota la família. L'entrada és gratuïta i a les 21:00 hores està previst un concert de bandes sonores a càrrec de la Unió Musical de Torrellano.

L’afició a La guerra de les galàxies no és estranya a la Comunitat Valenciana: fa uns mesos, la Legió 501 va aterrar a Elda per a recaptar fons. la Legió 501 va aterrar a Elda per a recaptar fonsLa Legió 501 és una associació de seguidors de la saga que es disfressa dels “roïns de Star Wars per a fer coses bones”, com ara fer visites a hospitals o recaptar fons per a diverses iniciatives solidàries. També aquest mes de maig passarà per València la Film Symphony Orchestra, que dedicarà un concert al compositor La guerra de les galàxies, John Williams.

També et pot interessar