Deu propostes de llibreries valencianes per a aquesta primavera

Tragicomèdia, amor, mons distòpics i de fantasia es barregen entre les lectures per al Dia del Llibre

Una jove llig un llibre a un parc, en una imatge d'arxiu
Una jove llig en un parc, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Llibre d'aquest diumenge, són moltes les persones que aprofiten per a buscar una nova lectura. En À Punt hem demanat a algunes llibreries menudes de la Comunitat Valenciana que ens recomanen les seues novetats preferides per a aquesta primavera.  Una varietat de lectures per a tota mena de gustos i de públic, que ens permetrà ampliar la biblioteca i ens mantindrà entretinguts els dies de primavera.

Juan Vicente Centelles, director de la llibreria Argot de Castelló de la Plana, ens recomana una publicació valenciana del Museu Valencià d'Etnologia, (ETNO): La guia inacabada de la fantasia valenciana, escrit a tres mans per Joan Borja Sanz, Francesc Gisbert Muñoz i Victoria José Gómez Labrado, il·lustrat per Marc Bou Ferris i editat per la Diputació de València. És un recull dels dimonis, les rondalles i endevinalles dels pobles de la Comunitat Valenciana. Si bé es va presentar per primera vegada en octubre de 2022, enguany l’ETNO es troba en plena gira i també el promocionarà en el Dia del Llibre. 

Centelles també recomana la tragicomèdia 100 cuyes, del peruà Gustavo Rodríguez, que ha guanyat el premi Alfaguara de Novel·la 2023. El llibre és un retrat de la societat de hui dia, cada vegada més longeva i cada vegada més hostil amb la gent gran.

El llibreter també suggereix l’escriptora Elvira Roca Barea i el seu Las brujas i el inquisidor; guardonat amb el Premi Primavera de Novel·la 2023. El llibre arreplega la història de diverses dones acusades de bruixeria al segle XV a Zugarramurdi. A més, recomana tots els llibres de la francesa Annie Ernaux, també traduïts al valencià per Angle Editorial, com Pura passió.

Per la seua banda, des de la Llibreria Novembre de Benicàssim (Plana Alta), suggereixen la lectura en valencià de Les males dones, un llibre escrit originalment en gallec de l’autora Marilar Aleixandre, que ha rebut el Premi Nacional de Narrativa 2022.  En castellà recomanen llegir Sólo queria bailar, de Greta Garcia, un llibre escrit amb expressions i parlar propi d’Andalusia a través del monòleg del personatge principal. També Persianas metálicas bajan de golpe, de l’autora Marta Sanz, una novel·la distòpica amb molts girs radicals.

A més, Josep Castiñeira, de Vila Llibres a la Vila Joiosa (Marina Baixa), proposa la lectura de la novel·la El carrer de baix, del sociòleg i escriptor Vicent Flor, guanyador del Premi Joanot Martorell. És una història d'amor i d'amistat, de mort i de desamor que transcorre a València ciutat i a la Vall de Gallinera.

També considera que s'ha de llegir La mentida més bonica, de l’escriptor aragonés Francesc Serés, editada en valencià per Edicions Proa.

Portada de l'edició en valencià de La mentida més bonica, de Francesc Seres
Portada de l'edició en valencià de La mentida més bonica, de Francesc Seres / Edicions Proa

Igualment, convida a descobrir tots els llibres de Theodor Kallifatides, escriptor d’origen grec amb la seua bibliografia traduïda al valencià, com Un nou país més enllà de la finestra, Amor i enyorança o El passat no és un somni, entre molts altres.

També et pot interessar

stats