Descobreix ‘Generación Consciente’, la revista anarquista d’educació sexual d’Alcoi de fa un segle

El Centre Cultural el Teular de Cocentaina ha inaugurat una exposició sobre aquesta publicació avantguardista per la seua època

Exemplars antics de la revista 'Generación consciente' / À Punt NTC

Ara fa cent anys que va nàixer a Alcoi Generación Consciente, una revista d'orientació anarquista de gran valor cultural i científic que pretenia educar la població en salut sexual, reproductiva i en higienisme. Aquest dimecres, s’ha obert una exposició al centre cultural El Teular de Cocentaina (Comtat) dedicada a aquesta publicació, que va arribar a distribuir 75.000 exemplars. 

Generación Consciente és considerada una joia de la premsa llibertària que va ser avantguardista per la seua època i pot ser també per a l'actual. Ensenyar a tindre cura del propi cos, mantindre una sexualitat plena o les últimes novetats en anticoncepció eren temes habituals explicats per metges o científics i dirigides a les dones obreres, explica a À Punt Notícies l’investigador d'Alacant Obrera, Álvaro Marhuenda. Però més enllà de la informació relacionada amb el sexe i la planificació sexual, en general la publicació anava dirigida a un públic naturista i anarquista amb una cerca consciència de revolució social, indica Carmen Agulló, professora d'Història de l'Educació a la Universitat de València.

Il·lustradors avantguardistes com Josep Renau o Manuel Monleón també participaven en aquesta revista que costava 50 cèntims de pesseta i que es va difondre per tot Europa i Amèrica amb tirades de fins a 75.000 exemplars. La publicació va desaparéixer el 1937 a causa de la guerra, la falta de paper i el deute acumulat. 

També et pot interessar

stats