El curiós fenomen que cada 15 d'agost il·lumina sols uns minuts la presó del Micalet

L'alineament únic de rajos solars ha sigut imperceptible enguany perquè els núvols cobrien el cel de València

Els rajos del sol il·luminant la presó del Micalet / ÀPunt NTC

Ocorre únicament el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu i dura només uns minuts. A través d'una de les finestres de la coneguda com a sala de la Presó, —en el segon cos del Micalet de la catedral de València— entren uns rajos de sol que s'alineen i es projecten en terra durant un breu espai de temps. A penes deu minuts en què la llum del sol venç la foscor de la sala de la Presó.

El fenomen il·lumina aquest punt del Micalet només una vegada a l'any, però enguany no ha sigut visible perquè el cel ha estat cobert durant bona part del dia a la ciutat.

“Es tracta d'un efecte per al qual va ser dissenyada aquesta finestra en el segle XIV, en homenatge a l’Assumpció de la Mare de Déu, titular de la seu”, com explica Francesc Llop, president dels Campaners de la Catedral de València.

Precisament van ser els mateixos campaners de la seu valenciana els qui ho van descobrir fa uns anys de manera fortuïta. “En baixar després del toc acompanyant l'entrada de la imatge de la Mare de Déu a la seu, poc després de les 10 hores, vam veure que la llum solar entrava alineada per la finestra de la sala de la Presó”, assenyalava.

Es produeix només el 15 d'agost “degut a la manera en què el sol incideix, que fa que la llum entre a la sala a través d'una finestra estreta, formant en la zona central del sòl un rectangle lluminós”, destaca Llop.

Així, cada 15 d'agost, al voltant de les 10 del matí, els rajos del sol il·luminen aquesta sala del campanar “de manera directa i vertical per l'orientació que se li va donar en ser construïda en el segle XIV, quan va ser dissenyada així pels mestres d'obra”, conclou el campaner.

Un homenatge lumínic a la Mare de Déu que haurem d'esperar tot un any per a poder admirar novament.

També et pot interessar

stats