Cultura dona suport a la declaració com a BIC dels Moros i Cristians d’Alcoi

En el seu informe subratlla el valor històric de la festa, així com l’enriquiment cultural en forma de música, teatre o gastronomia.

Una imatge d’arxiu de la celebració de la festa de Moros i Cristians a Alcoi
Una imatge d’arxiu de la celebració de la festa de Moros i Cristians a Alcoi / Efe

El ple del Consell Valencià de Cultura ha aprovat un dictamen en què informa favorablement sobre la declaració com a bé d’interés cultural immaterial de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, a la comarca de l’Alcoià. En el seu informe, subratlla el valor històric de la festa, unit a la “tradició llegendària” de la intervenció miraculosa de sant Jordi, així com l’enriquiment cultural agregat a la festa en forma de música, teatre o gastronomia.

El Consell Valencià de Cultura fa un repàs de les dades històriques en què es basa la celebració i les notícies sobre els primers documents històrics que la proven, que es remunten al segle XVI. No obstant això, no va ser fins a mitjan segle XVIII quan les festes ja es reconeixen amb els elements propis que han arribat a l’actualitat. 

L’informe continua amb l’anotació de les principals característiques patrimonials de la festa, els seus personatges, les pràctiques i les funcions, i acaba amb una conclusió en què s’informa de manera favorable sobre la declaració de BIC immaterial. 

També destaca que les festes han contribuït a la conservació d’oficis tradicionals i exclusius i han contribuït a superar diferents esdeveniments i problemes esdevinguts durant segles, com la crisis del teixit industrial o conflictes bèl·lics i socials.

L’Associació de Sant Jordi compta amb 11.652 associats

D’altra banda, es fa referència a la participació en les festes, atés que la memòria de la Associació de Sant Jordi recollia 11.652 associats en 2017, que representa al voltant del 20% d’una població de poc més de 59.000 habitants.

Aquest informe se suma als que es van presentar i van aprovar en el ple de desembre sobre diversos actes d’aquesta mateixa festa a Ontinyent, al novembre sobre el Cabildo de Saix, i a l’octubre sobre la Fira de Cocentaina.

També et pot interessar

stats