La crítica social d’Antoni Miró inaugura el nou espai cultural La Base
La Marina de València obri al públic el seu nou espai cultural situat a l’antiga base de l’equip Alinghi.
La Base, el nou espai cultural de la Marina de València, ha obert les portes amb l’exposició de denúncia política i social d’Antoni Miró. La mostra, que podrà visitar-se fins el pròxim 30 de setembre, ens acosta la mirada de l’artista alcoià sobre diferents marxes polítiques, reunides amb el lema ‘Mani-festa’. Algunes de les escenes de protesta que es veuen reflectides corresponen a la primavera valenciana i l’àrab, manifestacions independentistes a Catalunya, actes feministes o reivindicacions de col·lectius socials i professionals.
El director general del Consorci de la Marina Reial, Vicent Llorens, el coordinador de l’exposició, Nèstor Novell, el comissari, Fernando Castro, i l’artista, Antoni Miró, han presentat la mostra, que inclou un total de 250 peces creades des de 2012, en les quals ofereix “una xicoteta denúncia de com de malament està el món”. L’exposició, distribuïda entre les quatre sales de la nau, de prop de 2.000 metres quadrats, es completa amb la dotzena d’escultures metàl·liques de reminiscència grega situades a l’exterior. La inauguració de la mostra arriba precedida per la polèmica pel contingut eròtic d’aquestes escultures, que l’autor ha considerat ‘‘estranya’’ en una ciutat ‘‘tan avançada, moderna i culta’’ com és València, encara que ha reconegut que servirà perquè ‘‘siga molt més visitada’’. Miró ha explicat que en les seues pintures ‘‘no inventa res’’ sinó que retrata ‘‘la gran estafa’’ que ha sigut aquesta crisi que ‘‘ha fet pols a la classe mitjana i treballadora’’.
El comissari Fernando Castro ha destacat que Miró és ‘‘un agitador cultural’’ que deixa ‘‘testimoniatge de la realitat’’ i ha animat el públic a assistir a aquest nou espai de ‘‘dissidència mental’’ encara que no estiga d’acord amb les obres. Castro ha apuntat que ‘‘estem en un moment de clara recessió de les llibertats esteticoartístiques’’ i davant ‘‘una tornada de les actituds censores’’. Malgrat això, ha augurat que aquesta exposició està ‘‘abocada a ser un èxit’’ i de fet ha apuntat que ja ho ha sigut amb les escultures, que han permés ‘‘batre rècords de selfies en el món’’. ‘‘Estem encantats de pensar que l’art encara provoca i no deixa la gent freda’’, ha conclòs.
Com a complement de l’exposició s’ha editat un catàleg musicat dirigit per Feliu Ventura en el qual participen deu músics valencians. Cadascun d’ells dedica una cançó a una obra de Miró. El coordinador de l’exposició, Nèstor Novell, ha assenyalat que la voluntat és exportar aquesta mostra ‘‘prioritzant els espais expositius més emblemàtics del nostre àmbit lingüístic’’.