Crítica i sàtira, els grans protagonistes de les Fogueres 2024

Sánchez i Feijóo, la guerra d'Ucraïna i Putin, el procés de Catalunya o la televisió d'À Punt han estat en la diana

Escena de la Dama d'Elx en una foguera
Escena de Sèneca-Autobusos, primer premi de la crítica de les Fogueres 2024
22 de juny 2024 - 19:29

Com cada any, la sàtira i la crítica política han estat molt presents en molts monuments foguerers. Amb el lema "Vamos a contar mentiras", obra dels artistes José Gallego i Toni Pérez, la comissió de la foguera Sèneca-Autobusos, guardonada amb el segon premi de Secció Especial, s'ha erigit enguany amb el primer premi a la crítica de les Fogueres 2024 i també a millor foguera dels Premis À Punt 2024. Fent-li una volta trobem diverses escenes a destacar.

És el cas de l'escena que es titula: “Contem mentides. Atrapa’m si pots la mentida” que fa referència al conegut concurs televisiu d'À Punt que presenta Óscar Tramoyeres. En els cartells trobem preguntes amb respostes destrellatades que, segons ha comentat a À Punt Notícies el crític televisiu, Antonio Sempere, "representen l'enorme distància que hi ha entre Alacant i Burjassot".

Més distància hi ha encara entre Elx i Madrid. Esta crítica, que trobem també en la foguera Sèneca-Autobusos, és de les que alça polseguera, sobretot al cor del Baix Vinalopó. L'escena mostra una Dama d'Elx que diu: "Soc de Madrid, com la Cibeles" i llueix al pit unes xapes amb l'escut i la bandera de la Comunitat de Madrid.

Just al costat d'este monument, trobem una altra escena que posa en el punt de mira un bou malferit als peus d'un torero i que representen una "Conselleria de Cultura i Benestar Animal".

La política estatal també ha estat present en la crítica foguerera de la comissió Sagrada Família. "Feijóo va darrere de Sánchez amb Abascal fent-li vudú, clavant-li les agulles per a veure si es cansa i deixa la butaca", diu un cartell. A l'esquena de Sánchez estan clavades les paraules: Sumar, Begoña, Referèndum o Puigdemont. Feijóo porta al braç un Santiago Abascal de bolquers preparat per a llançar més agulles amb Amnistia, Koldo o Javier Milei.

L'independentisme català hi participa a través de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras jugant una partida d'escacs. Per a Jesús, un visitant de la foguera, "estan fent la jugada per a tractar de fer-li escac i mat a Espanya".

Escenes crítiques que, a més de ser divertides, conviden a reflexionar seriosament sobre el que passa al món. És el cas dels interessos econòmics i la geopolítica, tema que ha volgut reflectir esta escena de Donald Trump i Vladímir Putin de la foguera Sagrada Família.

També et pot interessar

stats