Crevillent ret homenatge al paleontòleg Daniel Jiménez de Cisneros
Una exposició, un documental i un còmic commemoren els 100 anys de la publicació dels seus treballs d'investigació.
Una exposició a la Casa de Cultura de Crevillent commemora els cent anys de la publicació dels treballs de síntesi de Daniel Jiménez de Cisneros sobre la serra de Crevillent, apareguts a la revista Ibérica el 1919.
Daniel Jiménez de Cisneros fou un un dels més destacats paleontòlegs del primer terç de segle XX per la seua tasca al sud-est de la península Ibèrica. Destaquen, sobretot, les seues aportacions a la geologia i la paleontologia de les comarques del centre i els sud de les comarques alacantines i especialment, a la serra de Crevillent. Des del seu lloc com a catedràtic d'Història Natural en el que aleshores era l'únic institut de tota la província, l'Institut General i Tècnic d'Alacant, hui l'IES Jorge Juan, va desplegar una intensa tasca docent, d'investigació i de divulgació científica.
El 1919, Jiménez de Cisneros publicava en Ibérica, una de les revistes pioneres de la divulgació científica, una síntesi divulgativa dels principals trets geològics i paleontològics de la serra de Crevillent. Articulava el seu treball al voltant de quatre itineraris dissenyats per ell mateix al voltant d'aquesta serra, de tal manera que a través seu es podien conéixer alguns dels principals punts d'interés geològic i paleontològic.
L'exposició consta de quatre espais
L'exposició, que es pot visitar fins el 15 de febrer, consta de quatre espais diferenciats. El primer, introductori, presenta aspectes biogràfics de l'insigne naturalista així com contextualitza la seua figura i el seu treball. A continuació, es mostra una recreació d'un despatx-gabinet d'història natural, amb la particularitat que s'han emprat mobiliari i elements documentals, procedents dels fons de la família Jiménez de Cisneros i de l'IES Jorge Juan, que el destacat geòleg va emprar en vida.
Segueix un tercer espai, concebut com el cos central de l'exposició, en què s'analitza i s'explica la tasca desenvolupada pel paleontòleg sobre la serra de Crevillent, fent especial èmfasi en les diferents visites que va realitzar sobre aquesta serra, documentades en quaderns de camp i publicacions.
Tanca l'exposició un llarg corredor en el qual s'ofereix de manera sintètica la història geològica de la serra de Crevillent i s'hi recreen en successius murals de diversos metres de longitud un ambient triàsic, un altre juràssic i un altre miocènic, tots ells a partir de les dades coneguts fins ara per Crevillent i amb un rigor científic combinat amb una notable orientació divulgativa i didáctia.
També s'ha realitzat una maqueta en 3D de la serra de Crevillent que recrea els recorreguts que Jiménez de Cisneros va dissenyar sobre aquesta alineació muntanyosa, tangible i per tant accessible per a invidents i escolars, a més de tot un seguit de rèpliques de fòssils i elements minerals documentats pel científic en la nostra serra.
Un altre dels punts forts de l'exposició és comptar amb un notable nombre de fòssils trobats a la gola de Crevillent i datats en el miocé superior –fa 8 milions d'anys–, que, gràcies a la generositat del Museu d'Història Natural de la Universitat de València, han viatjat a Crevillent per primera vegada.