La Cordà de Paterna torna a València

Quasi un quart de segle després, aquest espectacle bé d’interés cultural torna al Cap i Casal

La Cordà de Paterna torna a València 26 anys després / À Punt NTC

Ara fa 26 anys, el 1996, l’antic llit del Túria de la ciutat de València va acollir una demostració de la famosa Cordà duta a terme pels tiradors i tiradores de Paterna (Horta Nord), d’on és originari aquest cridaner espectacle pirotècnic que aquest disssabte tornarà a repetir-se al Cap i Casal.

Enguany, però, el que serà el primer espectacle de foc de les Falles del 2022 tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament, on està ja tot preparat perquè, a les 21:30 hores, 72 tiradors i tiradores de Paterna donen el tir d’eixida a les festes en honor a Sant Josep.

Imatge de la Cordà de Paterna disparada al llit vell de Túria el 1996
Imatge de la Cordà de Paterna disparada al llit vell de Túria el 1996 / À Punt NTC

No durarà tant ni participaran les 300 persones que ho fan a la Cordà de Paterna, segons han explicat a À Punt Asun Fambuena —coetera— i Vicent Pla —coeter major—. Tampoc es llançaran tants coets, ja que hi haurà 36 caixons dels 127 que es disposen la matinada de l'últim diumenge d'agost a Paterna. Això sí, Asun assegura que es llançarà el mateix tipus de pirotècnia que en la Cordà: femelletes, coets, arrastradors i, per descomptat, el foc seguit.

Tant Asun com Vicent participaran aquest dissabte en la Cordà de València i asseguren que des de fa un parell de dies ja estan emocionats i esperen amb candeletes el moment d’entrar a la gàbia i començar a disparar, un moment en què es dispara al màxim l’adrenalina, segons Vicent, que, com a coeter major, serà l’encarregat d’encetar l’espectacle pirotècnic. 

La Cordà de Paterna és una tradició amb més de 200 anys d’història que ha anat passant de pares a fills des de fa dècades, explica Vicent, i va ser declarada bé d’interés cultural (BIC) pel Consell fa un mes.

També et pot interessar

stats