El Congrés Indígena de Mèxic alça la veu a València contra la desaparició dels seus pobles
Denuncien els megaprojectes miners i d'infraestructures que amenacen la seua supervivència
Membres del Congrés Nacional Indígena de Mèxic visiten València aquests dies dins d'una gira per Europa. Venen a traslladar un missatge d'alerta contra els megaprojectes miners i d'infraestructures que amenacen la supervivència dels seus pobles.
El delegat del Congrés, Francisco Palma, explica que els impulsors d’aquests projectes es dirigeix a les comunitats indígenes amb un discurs “molt bonic”, assegurant que generaran treball i progrés, però saben que res d’això és cert.
Es tracta dels denominats megaprojectes de mort, com parcs eòlics, extraccions mineres, megagranges i gasoductes. Uns projectes que, com diu Palma, com a indígenes desconeixen quina és la seua finalitat.
Un d’aquests és el Tren Maia, que recorrerà 1.500 quilòmetres travessant els estats de Chiapas, Tabasco, Campeche i Yucatán i destruint també algunes comunitats indígenes.
A Mèxic conviuen 70 pobles indígenes que componen un mosaic cultural en un territori on la natura és identitat. Viuen en un oasi de verdor que s'ha convertit en un laboratori d'extracció i expropiació. Grans multinacionals exploten la regió i alçar la veu, es paga ja amb assassinats i desaparicions d’ambientalistes. Encara que tot i les represàlies, la lluita, asseguren, continua.