"La Comunitat seria un excel·lent escenari per a situar una novel·la negra"

Donna Leon, la mestra del suspens i creadora del comissari Brunetti, ha participat en el cicle de conferències de València Negra.

Donna Leon desitja sort a À Punt
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Carlos López Olano
Fernando Fluxià
10 de maig 2018 - 00:05

Donna Leon és una de les mestres del suspens, de la novel·la negra, del thriller. Va crear un dels personatges mítics del gènere, el comissari Brunetti, fa 30 anys, i conserva el saludable costum de publicar un llibre, sempre un best-seller, cada any. L'última entrega, "La temptació del perdó", on l'investigador es troba cara a cara una vegada més amb el crim organitzat, especialment contra el que prové de la corrupció, com sempre. Leon feia 25 anys que no visitava València, i el primer que ens ha dit és que s'ha vist agradablement sorpresa per l'ampliació de les zones per a vianants al centre: "És un plaer absolut passejar ara per les zones del nucli històric que he pogut visitar, enhorabona". L'autora nord-americana és una ecologista convençuda, que ha aprofitat l'entrevista per a criticar que la ciutat on viu i on ambienta les seues novel·les, Venècia, "s'ha convertit en un parc temàtic per als turistes, es pareix més a Disneyland que a una ciutat històrica viva".

"La Comunitat seria un excel·lent escenari per a situar una novel·la negra"

Donna Leon, acostumada a incloure en les seues trames polítics corruptes, s'ha referit a la situació local a València: "Desgraciadament, és una de les ciutats d'Espanya que ha sigut marcada com un lloc on el govern anterior va permetre que ocorregueren una gran quantitat d'escàndols de corrupció... i és una pena perquè això fa tot el món més dèbil". En la política italiana, té un filó, i a més considera que aquesta és una de les funcions fonamentals de la novel·la negra, la denúncia social. Les seues fonts d'inspiració es troben en la premsa (s'ha declarat fan incondicional d'un diari Local, Il Gazzetino, on troba molta inspiració), i en tot el que li conta la gent del carrer.

Reivindica el seu caràcter mediterrani, tot i els seus orígens

Leon ha recordat, que tot i que un iaio seu era d'origen espanyol, de Lleó, els seus orígens estan clarament al nord d'Europa: "Sóc una anglosaxona, i pense que el meu amor pels llatins és per ser una anglosaxona!". Es confessa una enamorada d'Itàlia, on viu des de fa més de 30 anys i on ha situat totes les seues novel·les, i ha contat una anècdota: "L'altre dia viatjava en un tren en Hamburg, i vaig caure un bac. Ningú m'hi va socórrer!!! això en un país llatí és impensable: tot el món m'haguera ajudat a alçar-me, m'hagueren donat aigua, hagueren insultat el conductor per fer-me caure!!!"

Donna Leon la sigut l'estrela del festival València Negra. Davant del teatre Talia, llargues cues d'aficionats a la novel·la negra esperaven pacientment per a sentir la Gran Dama, el títol heretat de Patrícia Highsmith que ara ostenta l'autora de Nova Jersei. No va decebre els fans: la ironia i el seu humor ja són llegendaris. Va confirmar que el seu alter ego, el comissari Brunetti, té molt bona salut, i que seguirà donant molta guerra. La seua última novel·la, que acaba de publicar-se, és "La temptació del perdó", i ja ha lliurat als editors la següent. Ha avançat també que li encantaria que Brunetti investigara algun cas a Nàpols.

La vinarossenca Alícia Gimènez Bartlett, entre els seus autors preferits espanyols

Leon ha reconegut que tot i la seua inclinació pel Mediterrani, se sent una autora plenament immersa en la tradició nord-americana, i ha citat els grans: "Els meus referents són Raymond Chandler i Dashiell Hammett, però aprecie el tristament desaparegut massa jove Manuel Vázquez Montalbán, i Alícia Giménez Barlett". L'autora ha reivindicat el sentit de l'humor com a pedra angular de la seua obra, tot i ser la Gran Dama de la novel·la negra actual, i s'ha atrevit a enviar un missatge a mitges entre el valencià i l'italià: "Enhorabona per la nova televisió À punt, e tanta fortuna!!!!"

També et pot interessar

stats