Compromís reclamarà al Congrés que ‘El sàtir’ de Fillol torne a València

Considera que adquisicions com la del quadre de denúncia social de principis del segle XX fa evident "el maltractament” al Museu de Belles Arts de València que fa l’Estat

'El sàtir', el llenç d'Antonio Fillol que ha adquirit el Museu del Prado
'El sàtir', el llenç d'Antonio Fillol que ha adquirit el Museu del Prado / Museu del Prado

El sàtir, el quadre del valencià Antoni Fillol que ha adquirit el Museu del Prado, eixirà a la palestra del Congrés. Compromís demanarà allà que l’obra torne a València, on ha estat durant anys en depòsit al Museu de Belles Arts. La formació reclamarà no sols que aquest oli de denúncia social torne a la terra del seu autor, sinó també més finançament per al Museu de Belles Arts de València, la segona pinacoteca més important del país.

En opinió de Compromís, el fet que aquest quadre icònic de l’artista valencià acabe en mans del Prado, “evidència les conseqüències de l'infrafinançament i el maltractament a la pinacoteca valenciana per part de l'Estat”. Més enllà del seu valor pictòric, bona part de l’interés d’aquesta obra radica en la denúncia social que va eixir de la paleta de Fillol. El quadre va ser retirat de l’Exposició Nacional del 1906 per ser considerat “immoral”, atés que mostrava una xiqueta en la roda de reconeixement del seu violador.

Compromís reclamarà, a través dels seus diputats al Congrés, a més del retorn de l’obra una vegada s’expose durant un temps al museu madrileny, un finançament just per a la pinacoteca valenciana “per a augmentar la importància i l'atractiu del Museu de Belles Arts”, segons ha manifestat la regidora de Compromís, Gloria Tello.

“Des de Compromís, el desig d'ampliar el reconeixement d'un artista com Fillol per part del Museu del Prado és una cosa que només podem celebrar, especialment en uns temps com els actuals, en els quals una sensibilitat social tan notable com la de la seua obra es percep tan necessària davant l'amenaça d'una regressió ideològica", ha indicat Tello.

No obstant això, Tello acusa el govern espanyol de seguir amb “la dinàmica extractiva” amb la qual el govern espanyol “porta tractant a València des de fa dècades” i que ara s’ha evidenciat en l’àmbit cultural i amb l’adquisició d’aquest quadre per 100.000 euros.

La formació considera que el govern espanyol “podria fer la inversió i reivindicar Fillol de la mateixa manera, però tornar i depositar l'obra en la pinacoteca valenciana, realitzant una major inversió per a potenciar tant el seu coneixement com el seu atractiu”, argumenta. 

També et pot interessar

stats