El color i la geometria de Javier Calvo arriben al Museu de la Ciutat de València per a quedar-se

El Museu de la Ciutat de València ha rebut “una de les majors donacions dels últims anys”, huit pintures de Javier Calvo valorades en 41.000 euros que abasten el conjunt de la seua trajectòria

El color i la geometría de Javier Calvo arriben al Museu de la Ciutat de València per a quedar-se
El color i la geometria de Javier Calvo arriben al Museu de la Ciutat de València per a quedar-se / Ajuntament de València
12 de juliol 2024 - 17:40

El Museu de la Ciutat de València ha rebut la donació de huit pintures de Javier Calvo valorades en 41.000 euros, que constitueixen "una de les majors donacions rebudes" en els últims anys. El regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha presentat este divendres les sis obres donades pel col·leccionista i restaurador Vicente Ripollés Lengua i dos més donades pel mateix artista, Javier Calvo, qui és considerat un pintor "virtuós" en el color i en la geometria, en paraules de Moreno.

El valor del conjunt de les peces és de 41.500 euros. Des d'este divendres i fins al mes d'octubre, les pintures donades quedaran exposades en el Museu de la Ciutat, on ciutadania i visitants poden acudir a admirar-les, ha informat l'Ajuntament en un comunicat. Les huit peces poden veure's en la planta noble del museu (primera planta), segons ha explicat la directora del Museu de la Ciutat, Marta Alonso. El regidor José Luis Moreno ha destacat la importància d'esta donació per "la quantitat d'obres de l'artista i la seua qualitat tècnica, però, sobretot, perquè abasta tots els períodes de la seua trajectòria artística, des de la seua etapa inicial figurativa fins a les composicions realitzades recentment".

De fet, fins ara l'obra de Javier Calvo no estava representada en la col·lecció historicoartística municipal. "Amb esta donació d'obres d'este important autor, representant de la pintura contemporània valenciana, enriquim el patrimoni de l'Ajuntament, que és el patrimoni de tota la ciutadania de València", ha subratllat l'edil. Tal com se subratlla en l'expedient de donació elaborat per la Regidoria de Cultura, els quadres "resulten d'interés per la seua qualitat tècnica, la seua varietat estilística i perquè ajuden a aprofundir en el coneixement de l'autor i la seua obra".

La donació està constituïda per huit pintures, les sis primeres donades pel col·leccionista Vicente Ripollés Lengua, Dona amb got de vi (1962, tècnica mixta/tela); Verge de la Cova Santa (1964-67, tècnica mixta/tela adherida a tauler); X (1972, tècnica: sintètics/tablex); La pols de la terra (1976, tècnica: acrílic/tela); Malva-rosa, 1942 (1977, tècnica: acrílic/tela); i Vicent (1981, tècnica: acrílic/llenç). A elles se sumen les dos obres donades pel mateix artista, Javier Calvo, Raigs abismals (2017, tècnica/suport: mixta sobre llenç) i Cenote 12 (2015, tècnica/suport: mixta sobre llenç).

Un virtuós valencià amb projecció internacional

Javier Calvo és considerat un pintor “virtuós” del color i la geometria. Pertany a la generació d'artistes valencians que van iniciar la trajectòria artística en els anys 60, al costat de Teixidor, Yturralde, Michavila, Armengol i Artur Heras, entre altres, formats tots ells a l'Escola Superior de Belles arts de Sant Carles de València.

La formació de Calvo Mahiques a París, al costat dels contactes amb els puixants grups d'avantguarda valenciana, sobretot en el que fa referència a la investigació formal, va impulsar el seu camí des de la puresa plàstica cap a l'abstracció geomètrica. La seua pintura, com el mateix caràcter de l'artista, extravertit i social, ha gaudit sempre "de gran projecció", amb "gran acolliment" en mostres tant col·lectives com individuals, en galeries, museus, certàmens o salons nacionals i internacionals.

També et pot interessar

stats