La cirera, protagonista de fires i festes a la Vall de Gallinera, Serra, Caudiel, la Salzadella i Zarra

A Benirrama, s’aprofitarà per a reivindicar el futur d’aquest producte, després d’una campanya desastrosa 

Fira de la Caldera i Dia de la Cirera a Serra
Fira de la Caldera i Dia de la Cirera a Serra / Ajuntament de Serra

En plena temporada de cireres són diverses les poblacions de les comarques valencianes que celebren festes aquest cap de setmana en nom d’aquesta preada fruita. Repassem l’agenda de la Vall de Gallinera (Marina Alta), Serra (Camp de Túria), Caudiel (Alt Palància), la Salzadella (Baix Maestrat) i Zarra (Vall de Cofrents).

La Vall de Gallinera celebra enguany la vintena festa de la cirera d’una forma atípica. El nucli de Benirrama serà l’escenari aquest cap de setmana de dos dies replets d’activitats amb què volen reivindicar el futur de la cirera per a la supervivència dels pobles de la zona.

En un context crític per al camp i l’emblemàtic paisatge dels cirerers a la Vall de Gallinera, on la cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant ha tancat les portes per primera vegada davant d’una campanya desastrosa, l’Ajuntament de la localitat ha organitzat una festa reivindicativa per donar a conéixer la problemàtica que pateix la zona.

Dissabte i diumenge s’iniciarà la jornada a les 8:30 hores amb una excursió interpretativa de la cirera des del nucli de Benialí fins a Benirrama, en què es remarcarà la idiosincràsia de la producció de cirera, les varietats locals, les tècniques de recol·lecció i les problemàtiques actuals que està patint el cultiu. 

Quant a la primera jornada, al matí s’han programat les xerrades “Etnobotànica de la cirera: del bancal a la taula i al museu” i “El territori i la societat rural en la cruïlla: respostes necessàries per a un nou paradigma”, que pretenen visibilitzar la importància del cultiu de la cirera en la comarca. De vesprada, entre altres activitats, destaca un show cooking sobre aquest producte. 

Pel que fa al diumenge, tindrà lloc la taula redona “La producció de la cirera a la Vall de Gallinera, problemàtica actual i perspectives de futur” amb la participació d’experts en la matèria. A més, hi haurà activitats per a tots els públics, música en directe i s’ha instal·lat un mercat amb productes de proximitat. 

La cirera, protagonista a Serra en la Fira de la Calderona

Per la seua banda, Serra celebra aquest diumenge el 51é Dia de la Cirera, el seu producte més típic, dins de la 17a Fira de la Calderona, un aparador de l'oferta turística i gastronòmica de la serra Calderona que mostrarà el patrimoni ambiental i cultural dels pobles de la zona durant tot el cap de setmana.

Artesania, mercat de productes locals, tallers i música tradicional ompliran la programació dels dos dies. A més, el Museu de l’Oli i la Torre de l'Ermita obriran les portes i es realitzaran representacions teatrals per a donar a conéixer la figura de la Calderona, la mítica actriu i amant de Felip IV que va donar nom a la serra.

El moment central del Dia de la Cirera se celebrarà diumenge a migdia, quan la reina de les festes, Marina Domingo, i la cort d'honor, obsequiaran els visitants amb cireres.

La Salzadella aprofundeix en la gastronomia de la cirera

També afectada per una de les pitjors collites en anys, la Salzadella acull la 13a fira de la cirera on tenen cabuda diverses parades de productes locals derivats de la cirera i altres productes artesans. A més, s’han sumat una sèrie de restaurants on es podrà degustar menús elaborats amb aquest producte.

La inauguració de la fira tindrà lloc aquest dissabte a les 10:30 hores, on es podrà gaudir durant tot el cap de setmana de música en directe, un gran nombre d'actuacions itinerants en la població, així com visites guiades. Diumenge a les 11:00 hores tindrà lloc el concurs de postres elaborats amb cirera.

Caudiel: mercat artesanal i olla del poble

D'altra banda, la Fira de la Cirera de Caudiel arranca aquest dissabte a les 7:00 hores amb l’embossat de cireres i la instal·lació de les parades del mercat artesanal, que obrirà les portes a les 11:00 hores amb la inauguració oficial.

Un dels actes més multitudinaris de la fira arriba a les 14:00 hores amb el repartiment de més de 3.000 racions de l'olla de poble, el plat típic de la localitat que anirà acompanyat de pa, vi i cireres. La recaptació d’aquest dinar popular es destinarà a l’entitat PayaSOSpital.

Zarra s’estrena enguany amb CereZarra

Finalment, la localitat de Zarra també dedicarà el cap de setmana a celebrar el seu producte estrela. Activitats gastronòmiques, cultura i patrimoni agrícola s’aplegaran a CereZarra, el primer mercat de la cirera que obrirà dissabte i diumenge a partir de les 10:30 hores. 

A més, s’han programat tallers gastronòmics amb la cirera com a protagonista i d’elaboració de sabó amb aquest producte, entre altres, visites guiades, activitats musicals i s’habilitarà una zona de jocs infantil durant els dos dies.

També et pot interessar

stats