El cineasta Sean Baker inaugura dijous el festival Cinema Jove de València

El certamen estrena dissabte Olvido, un thriller que transcorre amb la riuada de València del 1957 com a rerefons, i que protagonitza l'actriu María Caballero, també guardonada

Els organitzadors del festival, junt al cartell del certamen, en la presentació de l'edició d'enguany de Cinema Jove
Els organitzadors del festival, juntament al cartell del certamen, en la presentació de l'edició d'enguany de Cinema Jove / Daniel Garcia-Sala

El cineasta Sean Baker, un dels màxims exponents del cinema indie dels Estats Units, estarà aquest dijous a València per a rebre el premi Lluna de València, que li atorgarà enguany l’edició que fa 38 del certamen Cinema Jove. El festival arrancarà dijous i fins al 28 de juny projectarà nou llargmetratges, més d’una cinquantena de curts i una desena de sèries de més de vint nacionalitats.

Es tracta de produccions que, tot i estar concebudes en països molt diferents, com Finlàndia, Nigèria, Austràlia, Bèlgica, Turquia o la Xina, presenten temàtiques comunes, com destacava el director d’aquest festival, Carlos Madrid, aquest dilluns en Les notícies del matí.

“Tot i competir obres de països molt allunyats geogràficament i culturalment, el fet que siguen produccions fetes per directors de fins a 40 anys fa que presenten temàtiques amb paral·lelismes, com els conflictes generacionals o els conflictes amb problemes socials”, detallava Madrid durant la intervenció.

Pel que fa als homenatjats enguany pel festival Cinema Jove, seran el director Sean Baker i l’actriu valenciana María Caballero. L’un amb la Lluna de València i l’altra, amb el guardó Un futur de cine. El director d’aquest festival cinematogràfic ha assenyalat que Baker serà reconegut perquè la seua filmografia “representa el cinema independent, però a més es caracteritza per incloure personatges fora de lloc”.

Baker, que també s'ha conreat una trajectòria com a guionista, productor i editor cinematogràfic, ha fet set llargmetratges independents en les últimes dues dècades. La seua aclamada pel·lícula The Florida Project (2017) va rebre un premi al millor director del Cercle de Crítics de Cinema de Nova York i una nominació a l'Oscar al millor actor de repartiment, que encarnava Willem Dafoe.

El seu projecte anterior, Tangerine (2015), va guanyar un Independent Spirit Award i dos Gotham Awards. El film més recent de Baker, Red Rocket (2021), es va estrenar a Canes amb gran èxit de crítica.

Col·lectius poc representats en la pantalla gran

El seu cinema acostuma a posar el focus sobre col·lectius infrarepresentats en l'audiovisual, personatges que viuen al marge de la societat, però en el seu retrat mai falta l'humor. Així, la seua òpera prima, Take Out (2004), donava el protagonisme a un migrant xinés que arriba a Nova York i treballa frenèticament per a reunir els diners en propines per a pagar un deute amb uns contrabandistes, i en The Florida Project, a una xiqueta que viu en un dels motels de lloguer setmanal situats prop de Disney World. Amb aquesta segona producció, Baker va voler retractar les famílies amb dificultats econòmiques que viuen al costat del considerat com al “lloc més feliç del món”.

Caballero debuta com a protagonista en Olvido

Quant a l'actriu guardonada en aquest emblemàtic festival valencià, María Caballero, s’ha format entre el Regne Unit i Espanya, i ha treballat en diferents projectes nacionals i internacionals de cinema, televisió i teatre. Ha participat en pel·lícules com Tiempo después, de José Luis Cuerda, o Amar, d’Esteban Crespo. L’any passat va estrenar en Netflix les sèries Alma i La noche más larga. En teatre va estar nominada el 2019 com a millor actriu revelació per l'Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians pel seu treball en Fausto.

L'actriu Maria Caballero rebrà el premi Un futur de cine per la seua prometedora trajectòria
L'actriu Maria Caballero rebrà el premi Un futur de cine per la seua prometedora trajectòria / Generalitat

El primer paper protagonista de María Caballero en el cinema ha arribat enguany amb Olvido, un thriller d’època dirigit per Inés París en el qual Caballero interpreta una periodista perspicaç que investiga una sèrie de crims amb el rerefons històric de la riuada que va negar la ciutat de València en 1957. Cinema Jove acollirà l’estrena absoluta dissabte, al Teatre Principal de València.

També et pot interessar

stats