'Rehana' i el seu al·legat contra el masclisme guanyen la Lluna de València al millor llargmetratge

El film bengalí ha quedat guardonat amb el Gran Premi de la 37a edició de Cinema Jove, que acaba aquest dissabte

Imatge de 'Rehana', pel·lícula guanyadora del premi Lluna de València
Imatge de 'Rehana', pel·lícula guanyadora del Premi Lluna de València / Cinema Jove

Rehana, un "inquietant" drama contra la normalització del masclisme en les institucions de Bangladesh, ha guanyat el Premi Lluna de València al millor llargmetratge de la 37a edició de Cinema Jove. Dirigit per Abdullah Mohammad Saad, el film també va ser la primera pel·lícula bengalina de la història que va entrar a competició en la Secció Oficial de Canes 2021.

Aquest film conta la història d'una professora universitària que es fica en problemes en denunciar un abús comés per un altre docent contra una de les alumnes del centre.

El jurat de llargmetratges de Cinema Jove, compost per Jasmila Zbanic, Elena S. Sánchez, Ferit Karahan, Javier Marco i Federico Sartori, ha valorat la capacitat de la pel·lícula per a "obligar l'espectador a implicar-se en les complexitats de la realitat".

El premi a la millor interpretació ha sigut ex aequo per a l'actor Yerbolat Alkozha (Happiness) i per a l'actriu Azmeri Haque Badhon (Rehana), que aquesta nit arreplegarà el guardó en la gala de clausura del festival, que se celebrarà a La Rambleta.

Per la seua part, Happiness (Askar Uzabayev), un "devastador" drama sobre la violència de gènere al Kazakhstan, ha quedat reconegut amb el premi a la millor direcció, mentre que la millor fotografia ha sigut per a Small, Slow but Steady, del director japonés Yûta Tsukinaga.

El Premi del Públic al millor llargmetratge enguany ha sigut per a Happiness, mentre que el Jurat Jove s'ha decantat per Feature Film About Life, de Dovile Sarutyte.

'Sierra' s'emporta el Premi Lluna de València

En la Secció Oficial de Curtmetratges, el Premi Lluna de València ha sigut per a Sierra (Sander Joon, 2022), producció estoniana protagonitzada per un xiquet que es converteix accidentalment en un pneumàtic de cotxe. Els tres membres del jurat, Michael Omonua, Agnès Patron i Alberto Evangelio, han valorat la "intensa originalitat" d'aquest curt.

La decisió del jurat també inclou una menció especial a Le Voisin de Lou (Victoria Lafaurie i Héctor Albouker), una història d'amor juvenil que qüestiona els camins que es trien en la vida des dels xicotets detalls.

El Premi del Públic i el del Jurat Jove han coincidit a designar Les huîtres (Maïa Descamps) com el millor curtmetratge d'aquesta edició, entre els 57 títols que entraven a competició.

'Je ne suis pas un robot', millor webserie i 'Sola no', Premi À Punt Media

La producció canadenca Je ne suis pas un robot (Mélanie Charbonneau) ha sigut la guanyadora de la Secció Oficial de webseries. El jurat, integrat en aquesta edició per Rebecca Windsor, Adjani Salmon i Elodie Mellado, ha destacat "la connexió d'aquesta sèrie amb una trama actual, però oculta en les ombres de les pantalles".

La webserie Lockdown ha rebut la menció especial a millor guió i interpretació, i la millor direcció i música han sigut per a Hacked. Finalment, el jurat ha destacat la direcció de fotografia de The Gambler.

El Premi del Públic ha sigut per a Esto no es un hotel, producció argentina del 2021 dirigida per Dana Crosa i Andrés Proaño Mattioli, i el del Jurat Jove, per a la canadenca Wipe me away (Eric Piccoli).

En la Secció Curt Creixent s'ha concedit el premi al millor pitch al curtmetratge Cau la nit, de Julu Martínez, mentre que el premi al millor pitch en fase de postproducció (Premi À Punt Mèdia) ha sigut per al curtmetratge Sola no, de Doriam Alonso.

'Pasatiempos' i 'La explosión' triomfen en els premis de la Trobada Audiovisual de Joves

El lliurament de premis de la Trobada Audiovisual de Joves ha tingut lloc aquest divendres a la sala 7 de l'Edifici Rialto. El primer premi de categoria infantil A ha sigut per a Cercant el Nord, perdent el Sud, del CEIP Verge del Pilar Carrascalet d'Algemesí (Ribera Alta); el primer premi en categoria juvenil-B ha sigut per a Pasatiempos, treball que dirigeix Manuel de Sobrón; i el primer premi categoria Amateur-C, per a La explosión, dirigit per José San Miguel i Juanma Vargas.

El premi Projecte Curtmetratge Movistar+/ Peixera Estudi / Free your mind ha sigut per al guió de Malegro verte, de la madrilenya Nüll García, que també protagonitzarà la pel·lícula al costat d'Alba Flores. El curtmetratge inaugurarà la pròxima edició de Cinema Jove.

Finalment, el Premi Feroz, de l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya, és per al curtmetratge espanyol Harta, de la jove directora Júlia de Paz Solvas. El seu llargmetratge de debut, Ama, va quedar reconegut l'any passat a Màlaga amb dos guardons i va estar nominat en els Premis Goya 2022.

També et pot interessar

stats