Els cinc festivals de música imprescindibles a la Comunitat Valenciana

El nostre territori és un referent del turisme de festivals de música.

Arenal Sound a Borriana
Arenal Sound a Borriana

El FIB i el Rototom a Benicàssim, l'Arenal Sound a Borriana, el Low Festival a Benidorm i el Festival de les Arts a València són l'exemple de com un aficionat a la música podria enganxar festivals sense eixir de la Comunitat Valenciana. Entre juny i setembre el nostre territori acull al voltant de trenta macrocelebracions músicals a què assisteixen al voltant d'un milió de persones.

De fet, dos dels festivals d'Espanya amb més nombre d'assistents són l'Arenal Sound a Borriana, amb 300.000 persones en cinc dies, i el Rototom a Benicàssim, amb 220.000 en set dies. També entre els deu més multitudinaris hi ha altres dos festivals valencians: el FIB de Benicàssim, amb 177.000 assistents en quatre dies, i el Low de Benidorm, amb 80.000 en tres dies. De les tres províncies valencianes, Castelló és la pionera en el turisme de festivals. Des de 1995 acull el FIB, el més veterà de les macrocelebracions "indies", i un referent per a desenes de festivals a Espanya.

1. Festival de les Arts a la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València (data confirmada per a 2019: del 7 al 8 de juny)

Un festival que enguany s'ha consolidat com un dels referents del panorama nacional. Més de 42.000 persones disfrutaren el 8 i 9 de juny a la Ciutat de les Arts i les Ciències de caps de cartell com Crystal Fighters, Lori Meyers, Dorian, Mando Diao i Carlos Sadness, i de grups valencians com La Habitación Roja i L'Emperador, entre d'altres. L'empresa promotora del festival ja ha confirmat les dates per a 2019: serà el 7 i el 8 de juny.

2. Festival Internacional de Benicàssim (del 19 al 22 de juliol)

El festival més veterà de l'escena valenciana i un dels capdavanters és el FIB, que juntament amb el Sónar, Festimad i Dr Music, incorpora enguany grans fitxatges per a encapçalar la cartellera: Liam Gallagher, excomponent d'Oasis,Travis Scott, un referent del hip-hop americà, Pet Shop Boys i The Killers, que aniran acompanyats d'altres 27 artistes de tot tipus de gèneres musicals, com The Horrors, banda referent del postpunk, el raper britànic Giggs i llegendes del drum’n’bass com Chase & Status, el gospel de King Khan & The Shrine, el rock'n'roll instrumental dels madrilenys Toundra con Vortex, el rap d'Oddisee & Good Company i l'electropop dels londinencs Monarchy.

3. Festival Low, a Benidorm (del 27 al 29 de juliol)

Enguany el Low Festival celebra els deu anys, amb The Chemical Brothers, Phoenix i Biffy Clyro, als qual s'uneix un dels grups més estimats per l'organització i el públic, Birmingham Editors, que presentaran el nou àlbum, “Violence”. A més, comptarà amb apostes nacionals com Escorpio, Melenas i Dûrga, i també amb figures consolidades com Los Planetas, Izal, Iván Ferreiro i Christina Rosenvinge, entre d'altres.

4. Arenal Sound, a Borriana (del 31 de juliol al 5 d'agost)

En la novena edició, l'Arenal Sound acollirà més de 300.000 persones durant cinc dies, amb artistes internacionals com James Blunt, Azealia Banks, The Vamps, Bad Bunny, Steve Aoki i Crystal Fighters. Entre els artistes nacionals actuaran Maldita Nerea, Dorian, La Raíz, Taburete, La Pegatina, Carlos Sadness, Rozalén, Sidecars i La Casa Azul, entre d'altres.

5. Rototom SunSplash, a Benicàssim (del 16 al 22 d'agost)

És el festival més important del reggae de tot Europa, reconegut per la Unesco com a celebració emblemàtica per a una cultura de pau i no-violència. El Rototom SunSplash celebra enguany els 25 anys, amb artistes internacionals de primer nivell i xous exclusius. Més de 190 concerts, 75 debats i sessions en el Fòrum Social i la Reggae University, 60 activitats diàries. Beres Hammond, l'ivorià Tiken Jah Fakoly i l'homenatge a Peter Tosh són les tres últimes incorporacions de la macrocita reggae. Com a novetat, l'artista de hip-hop i reggae argentinouruguaian, Alika serà la invitada com a ambaixadora del reggae procedent de l'Amèrica del Sud. També actuarà l'artista catalana Paula Bu, que estrena projecte musical com a solista, a qui acompanyaran Emma Youth i The Same Song, en l'actuació del 21 d'agost.

Aposta pel turisme musical

La Comunitat Valenciana rep un milió de turistes per la seua oferta musical. Això genera un impacte econòmic de 130 milions d'euros. Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana, destaca "el potencial del turisme musical com a motor econòmic" al nostre territori. Ho ha fet en la presentació de l'estudi "Anàlisi del posicionament turístic de l'activitat musical a la Comunitat Valenciana", juntament amb José María Nàcher, professor d'Economia Aplicada de la Universitat de València, i Luis Óscar García, president de l'Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV)

Colomer ha afirmat que l'estudi servirà de guia per a mesurar el potencial de la Comunitat Valenciana i així transformar-lo en "un producte amb major recorregut en l'àmbit nacional i internacional", A més, ha destacat que la Generalitat " ha assumit el repte de transformar la música en un producte turístic" perquè considera que la música "té un atribut fonamental per a construir i reinventar el model turístic".

Punts violeta contra les agressions sexuals

Com a novetat d'enguany, els deu festivals de música de la Comunitat Valenciana agrupats amb les marques Mediterranew Musix i Mediterranew Fest, tindran un punt violeta per a informar, previndre i atendre possibles casos d'agressions sexuals o violència masclista. Una iniciativa de la Generalitat que ja s'ha posat en marxa per primera vegada en el Festival de les Arts, a la Ciutat de les Arts i les Ciencies.

També et pot interessar

stats