Cinc cançons per a recordar John Lennon en el 40 aniversari del seu assassinat

El músic de Liverpool va ser assassinat per un admirador a la porta del seu apartament. Hui, el recordem (musicalment).

Fotograma d'arxiu cedit pel Servei Públic de Radiofusió nord-americà (PBS), on apareixen John Lennon i Yoko Ono posant a Nova York
Fotograma d'arxiu cedit pel Servei Públic de Radiofusió nord-americà (PBS), on apareixen John Lennon i Yoko Ono posant a Nova York / EFE

El dilluns 8 de desembre de 1980, els seguidors de John Lennon van contindre l’alé quan va córrer la notícia: el mític músic havia rebut quatre trets a la porta del seu apartament de Nova York quan tornava dels estudis de gravació Record Plant amb la seua esposa, Yoko Ono.

Ningú no podia creure's el fatídic destí d’uns dels cofundadors de la icònica formació, The Beatles, i un dels músics més estimats del segle XX. Menys encara quan es va saber que l’autor del delicte havia sigut Mark Chapman, un admirador desequilibrat del britànic que anhelava la fama i al qual, de fet, Lennon havia firmat un disc feia un temps. Quaranta anys després, l'any 2020, el succés es recorda encara com un malson. I el record de Lennon, malgrat el temps, continua present en les seues cançons.

I és que John Lennon no va ser només un dels principals compositors i pilars de The Beatles. Amb la formació de Liverpool, Lennon va firmar algunes de les creacions més conegudes de la banda britànica: Lucy in the sky with diamonds, Happines is a warm gun, I am the walrus, Help!, Ticket to ride… Moltes d’aquestes cançons estan signades, a més, pel seu company Paul McCartney, a qui havia conegut, per cert, quan encara no havia complit els 18 anys. Una llarga història, la dels Beatles, que, com totes, compta amb els seus alts i baixos.

Quan la formació musical britànica, una de les més exitoses i populars de tota la història de la música, es va separar oficialment l’any 1970, Lennon no va deixar de dedicar-se a les cançons i melodies que sorgien del seu cap, dels seus dits i de la seua ànima. Aquest dimarts, quan es commemoren 40 anys del seu assassinat, el recordem amb 5 cançons que va firmar el músic britànic en solitari.

Give peace a chance

A 1969, en plena guerra del Vietnam, Lennon ja s’havia convertit en activista social i ferm opositor de qualsevol conflicte. Això sí, de forma pacífica i simbòlica: durant una setmana, el músic i la seua parella, Yoko Ono, van romandre asseguts en un llit com a forma de protesta. És una de les imatges del músic que més es recorda i que evidencia la seua convicció per defensar una vida sense guerres.

“Tot el que estem dient és: dona-li una oportunitat a la pau”, va expressar espontàniament Lennon quan un periodista li va preguntar què volien aconseguir. Uns dies després, el músic va gravar la cançó que porta aquest títol.

Power to the people

El quart senzill en la carrera musical de John Lennon va ser aquesta cançó publicada el 1971. El músic continuava participant en protestes i defensant la pau. Precisament, en una d’aquestes manifestacions, va llegir una frase que el va captivar: “Tot el poder per al poble”. El britànic va comprendre de seguida que podia amplificar el missatge. I, amb aquesta intenció, va nàixer Power to the people.

Imagine

El 1971, també naixeria una de les creacions més reconegudes del músic. La cançó, un cant a la llibertat i la possibilitat de crear un món millor sense fronteres, conflictes, colors, o races, és hui encara un símbol de la tolerància i el respecte. Un autèntic himne, en definitiva, de la pau mundial.

També és la paraula Imagine la que decora el monument que hi ha a Central Park, a Nova York, prop de l’apartament on el músic britànic va ser assassinat. Cada dia, rep flors dels fans que reten homenatge a aquesta creació i, per descomptat, al seu autor.

Working class hero

Aquesta cançó, llançada també l'any 1971, parla dels individus de classe obrera, tal com va expressar Lennon en una entrevista a la revista Rolling Stone. Com altres creacions del compositor britànic (com You’ve got to hide your love away, amb The Beatles) la influència de Bob Dylan és més que perceptible.

(Just like) Starting over

Una de les últimes cançons que va compondre John Lennon, precisament l’any 1980 i coincidint amb l’aniversari del músic, és (Just like) Starting over. Va ser un dels senzills més exitosos de la carrera en solitari del britànic, tant als Estats Units com al Regne Unit. La cançó parla de tornar a trobar la il·lusió després de molt de temps. El 2010, any en què Lennon haguera complit 70 anys, es va llançar de nou remasteritzada, demostrant que les seues cançons sempre seguiran ací, entre nosaltres.

També et pot interessar