El Centre del Carme de València reviu el Maig del 68
Fins al 2 de desembre, presenta una col·lecció de 50 instantànies que formen part d'un arxiu de més de 45.000 fotografies fetes pels fotògrafs del diari 'France Soir'.
El Centre del Carme de València inaugura l'exposició “Maig del 68 pels fotògrafs de France Soir”, una exhibició que aplega mig centenar d'imatges inèdites que il·lustren aquell esdeveniment històric "des d'un angle sense precedents". 50 anys després del Maig del 68, s'ha obert al públic l'arxiu del diari conservador France Soir que es conserva a la biblioteca històrica de la ciutat de París. Aquesta mostra, que ja s'ha pogut veure a Madrid i a Barcelona, arriba a València de la mà de l’Institut Français i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i recull una selecció de les instantànies del diari generalista més important de l'època, el France Soir.
L'agència Roger-Viollet s'ha encarregat de custodiar i d'investigar el fons fotogràfic del periòdic. Aquesta agència, juntament amb l'associació de fotògrafs CéTà Voir, ha recuperat i presenta aquest fons mitjançant una selecció de 50 imatges de 20 fotògrafs d’un total de més de 45.000 imatges que s’hi conserven.
El director del Centre del Carme i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha presentat, aquest dimecres, l'exposició, que es podrà veure en aquest centre de cultura contemporània fins al 2 de desembre. Ha estat acompanyat per la directora de l’Institut Français de València, Marie-Cécile Li Luec, i pel comissari de la mostra i responsable editorial de l'agència Roger-Viollet, Dominique Lecourt.
Donar valor al fotoperiodisme
El director del Centre del Carme i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, destaca que la mostra "no només posa llum sobre la cruesa i la realitat d'un esdeveniment històric que, sens dubte, va remoure tot Europa, sinó que, des del punt de vista cultural, reconeix i dona valor al fotoperiodisme, específicament, al treball d'aquests 20 fotògrafs que van ser els ulls de la resta del món".
L'exposició presenta imatges d'una violència inaudita, molt llunyanes del record idealitzat del Maig del 68: estudiants enfrontats amb la policia, ferits greus, barricades, cotxes cremats i obrers que s'unixen a la lluita. Hi ha fotografies inèdites amb una forta càrrega violenta i política, un fet que suggereix que l'autocensura va planar sobre el treball dels fotoperiodistes; unes imatges que mostren multitud d'escenes del conflicte i que ajuden a comprendre aquest fenomen en tota la seua complexitat.
El Maig del 68 va obrir el debat sobre un temes que, encara hui, són de plena actualitat. La modernitat i el futur que exigien els estudiants parlava de l'avortament, del feminisme, del salari mínim i de la dominació de la patronal.