El Centre del Carme analitza la cultura amb una exposició que recorre 30 anys del Grup de Reüll

S’exhibeixen obres de Josep Renau, Rafael Armengol, Ruinas del futuro, Santiago Sierra, Kalebarraka, Joan Verdú, Ana Navarrete i Gloria&Robert, entre altres.

L’exposició “De Reüll: 1990-2020” estarà oberta al públic fins al 21 de febrer de 2021

El Centre del Carme Cultura Contemporània de València presenta l’exposició “De Reüll: 1990-2020”, dedicada a aquest col·lectiu artístic de la Marina Alta, amb més de 30 anys de trajectòria. La mostra posa el focus en la labor del Grup de Reüll per impulsar l’art contemporani i permet analitzar el desenvolupament de la cultura en terres valencianes des de la Transició fins a l’actualitat, així com reconéixer una transformació en la figura de l’artista i la seua evolució cap a pràctiques col·laboratives o l’acció social.

La proposta va més enllà d’una rememoració ordenada per a buscar aprofundir en el context específic en el qual es desenvolupa el Grup de Reüll: l’espai perifèric, el turisme, la instrumentalització de la cultura. La falta de polítiques per a les arts visuals, que va motivar la creació del col·lectiu en els anys noranta, l’espectacularització, el disbarat especulatiu, la rebel·lia enfront de l’administració, les batalles guanyades i perdudes, el 15M i l’art són algunes de les fites que planteja.

L’exposició exhibeix alguns dels documents que aquest grup ha anat generant al llarg del temps; pràctiques diverses on té cabuda la instal·lació o l’art d’acció, presencial o virtual, com les creacions del col·lectiu Kalebarraka en Instagram, Ruinas del Futuro (Bárbara Sebastián i Jota Izquierdo) o l’obra col·laborativa realitzada dins del projecte CraftCabanyal, coordinat per Bia Santos, dins de la plataforma Salvem el Cabanyal. També hi ha obres de Josep Renau, Rafael Armengol, Santiago Sierra, Joan Verdú, Ana Navarrete i Gloria&Robert, entre altres.

Segons el seu comissari, Rafa Tormo, “es mostren moltes obres que estan en els límits del que tradicionalment entenem per art o del que hauria d’entrar o no en un museu, com la pancarta de Salvem el Cabanyal, que per a mi hauria de ser una peça museística”.

La mostra està emmarcada dins de la convocatòria Trajectòries del Consorci de Museus. El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha recordat les claus de la convocatòria que permet remarcar la labor i les aportacions d’artistes i col·lectius del nostre territori en el desenvolupament de l’art contemporani actual. Segons ha destacat, “el Grup de Reüll és un exemple de com la cultura és una palanca que acciona i que espenta a les societats a avançar”.

L’exposició, que estarà oberta al públic fins al 21 de febrer de 2021, inclou un cicle de cinema i algunes entrevistes, des d’on es mostra la impossibilitat de dibuixar un relat únic dels esdeveniments i com la creació artística contemporània s’ha anat relacionant amb diferents interessos i motivacions al voltant del seu desenvolupament.

També et pot interessar

stats