Castelló de la Plana ret homenatge a la dues voltes Premi Planeta Concha Alós

L’escriptora ha sigut inhumada al cementeri municipal de la ciutat on va passar la seua infància

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, assiteix a l'homenatge a l'escriptora Concha Alós, al cementeri municipal de Sant Josep
L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, assisteix a l'homenatge a l'escriptora Concha Alós, al cementeri municipal de Sant Josep / Ajuntament de Castelló de la Plana

Castelló de la Plana ha retut aquest divendres un homenatge a l’escriptora valenciana Concha Alós, dues voltes Premi Planeta (1962 i 1964), durant la inhumació del seu cos al cementeri municipal de Sant Josep. 

Alós, que va passar la seua infància a la capital de la Plana Alta en el si d’una família d’idees republicanes, va haver de fugir per la Guerra Civil Espanyola i la posterior repressió franquista. L’autora va faltar en agost del 2011 a Barcelona, on ha estat soterrada tots aquests anys. Ara, el seu cos ha sigut traslladat a Castelló, on l’Ajuntament ha erigit un memorial en el seu honor. 

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit a l’emotiu acte acompanyada de familiars de la novel·lista i algunes dones especialistes en la seua obra: Amparo Ayora, Nieves Ruiz, Verónica Bernardini i Noémie François. A més, la cantant Maria del Mar Bonet, amiga de l'escriptora i titular de la sepultura que la va acollir en el cementeri de Montjuïc (Barcelona), ha enviat unes flors amb el missatge “Sempre acompanyant-te”.

Marco ha remarcat que Alós “ja té el seu espai en el cementeri de Castelló, on poder anar i recordar la seua trajectòria personal i literària. Refermen així el vincle de la ciutat amb la novel·lista, reivindicant la seua obra i la seua figura, injustament oblidada", ha destacat l'alcaldessa. "És un acte de justícia de la ciutat amb una dona que, amb els seus llibres, escrits en bona part durant la dictadura franquista, es va avançar al seu temps i va abordar temes tabú per a l'època", ha apuntat.

La sepultura és una obra de pedra, on l'escultor Juan Cabeza ha tallat llibres que van marcar la trajectòria de la novel·lista. Així mateix, s'ha col·locat una placa en la qual es pot llegir un fragment de la novel·la El caballo rojo, que retrata la desesperació familiar davant les violències de la guerra i el conflicte emocional al retorn a Castelló, després de la derrota republicana. A més, segons s'ha explicat des de l'Empresa Mixta Nou Cementeri de Castelló, es generarà un itinerari en el cementeri específic de l'obra i figura literària d'Alós.

Aquesta vesprada, la Casa dels Caragols ha acollit una trobada d'especialistes en l'obra d'Alós, una cita que forma part del programa d'activitats organitzades pel consistori amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló, que es desenvolupa fins al 3 de març amb l'exposició "L’escriptora de Castelló".

També et pot interessar

stats