Casa Mediterrani inaugura l’exposició cartogràfica "La forma de la mar"

Una mostra de mapes que permeten conéixer com es va representar el MareNostrum des de l'època d'Homer fins al Renaixement

Casa Mediterrani d'Alacant acull l'exposició de mapes 'La forma de la mar' / À Punt NTC

Casa Mediterrani d’Alacant acull des d’aquest divendres l’exposició "La forma de la mar", una forma única de navegar pel MareNostrum: a través de setze mapes històrics reproduïts a grans dimensions que permeten conéixer com es va representar el Mediterrani des de l'època d'Homer fins al Renaixement.

La mostra conté cartes nàutiques i mapes marítims que al llarg dels segles han buscat representar la forma del Mediterrani. Hi ha mapes grecs, com ara un sorprenent mapa d'Hecateu de Milet, del segle V aC, que fa de la Mediterrània el centre del món. Però també un del romà Pomponi Mela, un de l'àrab Al Idrisi, o un del jueu mallorquí Cresques Abraham va dibuixar amb perfecció la mar al segle XIV per a la Corona d'Aragó.

Es van crear amb uns objectius pràctics: la navegació, el comerç i la guerra, però també guiaren les rutes que han permés que aquesta mar xicoteta nostra siga bressol de filosofia, literatura i art.

Un dels comissaris de l’exposició, Paco Álvarez, explica que la Mediterrània és el camí que ha unit totes les vores, però també la frontera que dificultava els passos “com una autopista, fins i tot, d’informació”.

Per la seua banda, l’altre comissari, David Calle, destaca el mapa dels Borja, en què el nord està baix i el sud, dalt. D'autor desconegut, aquesta cartografia reprodueix poca mar, però molt de detall en països i governs. És un mapa estratègic i, a més, conté un misteri. Segons Calle, el mapa conté un assassinat i convida tota la ciutadania a visitar l’exposició per a intentar trobar-lo. “És un mapa magnífic”, postil·la. 

També et pot interessar

stats