Cartes, cançons i premis que van marcar la vida de Carmen Alborch, al monestir de Sant Miquel dels Reis

Una exposició mostra els materials personals de la política i escriptora, que la família ha depositat en la Biblioteca Valenciana 

La mostra 'Paraula de Carmen' es podrà visitar fins al gener al monestir de Sant Miquel dels Reis
La mostra "Paraula de Carmen" es podrà visitar fins al gener al monestir de Sant Miquel dels Reis / Europa Press

Les paraules que la política i escriptora Carmen Alborch va pronunciar i va escriure en favor de la igualtat i la justícia social es poden llegir de ben a prop, des d’aquest dilluns i fins al gener, en el monestir de Sant Miquel dels Reis. L’exposició "Paraula de Carmen Alborch" recull una selecció de manuscrits, cartes, lectures o cançons, entre altres materials, dels fons documentals i gràfics que la família d’Alborch va dipositar en la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu en morir l’escriptora.

La mostra està organitzada en cinc àrees, que es corresponen amb diferents etapes de la vida de Carmen Alborch: la família, el període en què va estar al capdavant de la Facultat de Dret de la Universitat de València, com a directora de l'IVAM, després com a ministra de Cultura, diputada i regidora de l'Ajuntament de València i senadora.

Entre les peces que destaquen de l’exposició hi ha la tesi doctoral de Carmen Alborch i el diploma de reconeixement com a primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València; a més de carnets dels diferents càrrecs que va ocupar o una xicoteta selecció de les 740 felicitacions que va rebre en ser nomenada ministra de Cultura i l'Alta Distinció de la Generalitat.

En la mostra també es poden contemplar fotografies personals amb diferents personatges del món de la cultura i de la política, tant espanyols com estrangers, un dibuix que li va fer Ortifus i manuscrits i esborranys de discursos, col·laboracions i llibres que va escriure.

L'exposició es completa amb un audiovisual amb una entrevista a Carmen Alborch i un fil musical de cançons que la van acompanyar en la seua vida i que han sigut seleccionades pels seus germans.

L'arxiu de Carmen Alborch, que va faltar l'octubre del 2018, està format per cinquanta caixes que contenen documents originals, fotografies en paper, retalls de premsa i arxius d'imatges digitalitzades que corresponen tant a la seua faceta pública com a la d'intel·lectual i política, que la família ha depositat en la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, durant la inauguració de la mostra, ha definit Alborch com "una dona que omplia l'espai on estava". "La seua energia, la seua força i el seu compromís van ser indestructibles fins a l'últim moment i va tindre una vida dedicada a defensar el feminisme i a eliminar les diferències socials", ha afegit. 

També et pot interessar

stats