Calp avança en el projecte de parc arqueològic visitable en els Banys de la Reina

Aquest jaciment arqueològic constitueix un dels grans conjunts d'època romana de la costa mediterrània espanyola

Calp fa una passa endavant en el projecte de parc arqueològic visitable en els Banys de la Reina / À Punt NTC

La Diputació d'Alacant ha anunciat que impulsarà un parc arqueològic visitable als Banys de la Reina de Calp (Marina Alta). El president de la institució, Carlos Mazón, ha presentat aquest dimarts a Calp el pla director del projecte, elaborat per l'àrea d'arquitectura de la institució provincial i que permetrà executar un parc arqueològic visitable a l'enclavament.

Acompanyat de l'alcaldessa, Ana Sala, Mazón ha ressaltat la importància d'impulsar el tram final dels treballs, que s'han sustentat en una “magnífica trajectòria i labor de l'àrea d'arquitectura", i ha donat les gràcies a totes les persones que han posat el seu gra d’arena per a arribar a fer possible aquest projecte, que s’ha compromés a seguir impulsant. 

Imatge del projecte del Parc Arqueològic dels Banys de la Reina de Calp (Marina Alta)
Imatge del projecte del Parc Arqueològic dels Banys de la Reina de Calp (Marina Alta) / Diputació d'Alacant

Passarel·les, miradors i espais culturals a cel obert permetran contemplar els Banys de la Reina sense danyar aquestes restes de dos mil anys d'història. Però el conjunt arqueòlogic pateix la pressió urbanística de tres propietaris privats que volen construir en aquest espai privilegiat.

Encara hi ha un cas pendent, segons l'alcaldesa de Calp, Ana Salas, que ha indicat a À Punt NTC que s'ha intentat arribar a un acord proposant-los diverses formes de compensació, sense èxit fins ara i que espera que, entre les diferents administracions, ho aconseguisquen.

Els Banys de la Reina seran BIC

La Generalitat tornarà a declarar la zona bé d'interés cultural (BIC) després que el TSJ tombà l'anterior declaració per un defecte de forma, que ja s'ha solucionat. Per tant, en un futur pròxim el jaciment tindrà la protecció administrativa que li atorga aquesta consideració.

De fet, durant la presentació del pla director per al parc arqueològic, el responsable de l'àrea d'arquitectura de la Diputació d'Alacant, Rafael Pérez, ha constatat que l'objecte de l'assistència tècnica de la Diputació a l'Ajuntament de Calp s'ha sustentat en l'estudi de bé d'interés cultural (BIC), atenent el context històric, la situació urbanística i la protecció legal, així com l'estat de conservació actual i les potencialitats.

El pla director engloba les actuacions necessàries per a consolidar les restes arquitectòniques de l'àrea i la rehabilitació com a museu amb el nom de Parc Arqueològic dels Banys de la Reina de Calp, a més de les modalitats de gestió, estudi econòmic i sostenibilitat. Un projecte per al qual es proposen tres etapes de materialització, la primera de les quals, amb un termini d'execució de dos anys i un pressupost estimat de set milions d'euros, permetria obrir l'enclavament a la visita del públic.

Set segles d’història 

Aquest jaciment arqueològic constitueix un dels grans conjunts d'època romana de la costa mediterrània espanyola. La singularitat i monumentalitat de les restes trobades al lloc el converteixen en un dels jaciments de més interés dels conservats a la província d'Alacant i a la Comunitat Valenciana.

Detall dels Banys de la Reina a Calp (Marina Alta)
Detall dels Banys de la Reina a Calp (Marina Alta) / À Punt NTC

El conjunt ocupa quasi quatre hectàrees i allotja restes romanes del segle I al VII dC. Totes les edificacions que han trobat fins ara formaren en l'antiguitat una agrupació estructurada, esguitada de construccions residencials, d'oci, instal·lacions industrials i de caràcter religiós.

També conté elements més moderns, com el Molí del Morelló, del segle XIX, o la pedrera de tova a la franja costanera.

També et pot interessar

stats