Borriana s'amera de l'esperit de Nova Orleans amb el Maig di Gras

Brass bands i seconds lines busquen omplir els carrers de la ciutat durant el festival a ritme de jazz i desfilades coloristes.

Cercaviles musicals típiques de Nova Orleans omplin els carrers de Borriana el Maig di Gras
Cercaviles musicals típiques de Nova Orleans omplin els carrers de Borriana el Maig di Gras / Organització Maig di Gras.

El cap de setmana del 17 al 19 de maig, Borriana, a la Plana Baixa, es transforma per a convertir-se en la Nova Orleans del mediterrani gràcies al Maig di Gras. Un festival que arriba enguany a la quarta edició amb l'objectiu de consolidar-se com a referent quant a la celebració de música negra al carrer, com el jazz, el soul, el funk, el blues o el swing. Tres dies de cercaviles musicals coloristes en ple centre de la ciutat, però també d'altres activitats lúdiques i culturals com tallers de ball, exposicions i una intervenció mural sobre el feminisme al Centre Municipal de Cultura la Mercé. Ahir ja es va fer un primer acte com a aperitiu del festival: la presentació del llibre de Dave Randall Sound System. El poder político de la Música, de Luis Soldevila i una Jam Session en el Naraniga Gastromusic.

Les desfilades al carrer de grups de metall o brass bands serà l’atractiu principal del festival que, per primera vegada, tindrà presència internacional, ja que està prevista l'assistència de la formació francesa Le fanglug Brass Band i dels italians The Appertons. Pels carrers de Borriana també tocarà el prometedor grup local Borriana Big Band, la Balkan Paradise Orquestra, de Barcelona, formada íntegrament per dones, o la Broken Brothers Brass Band, de Pamplona.

I amb les brass bands, les second lines. Com explica un dels organitzadors del Maig di Gras, Vicent Aleixandre: "la gent s'uneix als músics amb paraigües i collars i celebra la música". Les brass bands poden usar-se per ambientar un casament, un funeral o una desfilada per la ciutat i tenen la peculiaritat que arrosseguen el veïnat, vestits amb paraigües, disfresses i collarets; formen així una processó colorista. Aleixandre afegeix que és una manera de dinamitzar la música al carrer i democratitzar-la, que "la música siga del poble".

La programació del Maig di Gras inclou una quarantena d'activitats, no sols musicals, ja que també hi ha propostes lúdiques i culturals com la intervenció mural d'Angie Vera "La via invisible", al Centre Municipal de Cultura La Mercé, sobre la història del feminisme o l'exposició fotogràfica "Monotema" de la primatòloga Lucía Jorge Sales. Per als xiquets i xiquetes, hi ha propostes d'animació de la mà de l'Agrupament Escolta Borriana. I per a tothom, un concurs de paraigües, un dels elements més definidors de les cercaviles musicals típiques de Nova Orleans.

També et pot interessar

stats