Borriana prepara els seus monuments fallers

Un 10% de la població és membre d'una comissió, una opció del veïnat per a unir tradició i diversió

Borriana prepara la celebració de les Falles aquesta setmana / À Punt NTC

Borriana és un dels pobles de la província de Castelló que cada any planta monuments fallers. De fet, la tradició a la capital de la Plana Baixa és quasi centenària. El 1928 es va plantar la primera falla, la de La Mercé, que va ser la primera de les díhuit que es planten en l'actualitat.

Hui dia, un 10% de la població és membre d'una comissió, una opció del veïnat per a unir tradició i diversió. El nombre de comissionats ha augmentat en els últims anys fins a quasi 3.500, com bé recorda Salvador Doménech, president de la Federació de Falles. "Després de la pandèmia, la gent tenia ganes d'eixir, d'expressar-se", ha dit.

La falla més nombrosa és la del Club 53, amb més de 500 fallers. José Vicente Oliver, el president, ha assegurat que "sempre s'incorpora algun amic, i aquest amic porta més gent". No és l'única on augmenten els membres. A la falla Plaça Chicharro són 336, que aquests dies es reuneixen per a arrimar el muscle i plantar el seu monument faller. Adrià Cabedo, un dels seus membres, ha explicat com "hi ha sobretot gent jove, però es compensa amb gent major".

"Som l'opció d'oci més important que tenim, per exemple, ací a Borriana", ha assegurat Juane Gumbau, de la falla Don Bosco.

Formar part d'una d'elles suposa viure amb família o amics la festa intensament. Loles Suárez, membre de la falla La Vila, ha contat que "quan arriben les Falles, és una emoció darrere de l'altra". Un sentiment que ja es respira als carrers d'aquest poble pioner de les falles a Castelló.

També et pot interessar

stats