El Pregó i la Crida marquen l'inici de les Falles a Borriana

L'Exposició del Ninot, l'espectacle 'Veles e Vents' o les diverses mascletaes formen part de la programació de les festes d'enguany de la capital de la Plana Baixa

Monument faller del 2022 a Borriana
Monument faller del 2022 a Borriana / Federació de les Falles de Borriana

Borriana (Plana Baixa) ja ha donat la benvinguda a les Falles 2023 amb una programació que ha tingut com a primer acte la inauguració de l'Exposició del Ninot, dijous passat. Es podrà visitar fins al 14 de març i acull els ninots triats per les díhuit agrupacions falleres per a optar a l'indult. Però el cap de setmana continuen les cites falleres. Aquestes són les més destacades:

Dissabte, 25 de febrer, es representarà Veles e Vents, l'espectacle de carrer de la companyia Xarxa Teatre que servirà per a tancar les festes culturals de Sant Blai i donar la benvinguda a la festa fallera del municipi. Es podrà gaudir a la plaça de Josep Iturbi a les 22:30 hores i estarà acompanyat de focs artificials.

El Pregó i la Crida seran diumenge, dia 26. El pregoner d'enguany, Javier Gual, iniciarà el Pregó a la Llar fallera a les 18:00 hores. El recorregut tindrà lloc per gran part dels carrers de la ciutat amb la incorporació progressiva de les representants de cadascuna de les agrupacions falleres, i amb parada i lectura del Pregó en les falles Don Bosco, Chicharro, Sant Josep i Rei Jaume I. L'itinerari acabarà a la plaça Major de la ciutat.

Una vegada allí, Gual llegirà per última vegada el Pregó des del balcó de l'Ajuntament i, a continuació, les reines falleres, Sílvia Navarro i Maria Olivas, realitzaran la Crida per a convidar les persones assistents a participar i gaudir dels dies tan especials que es viuran a Borriana fins al 19 de març. En acabar també hi haurà un espectacle pirotècnic.

La resta de la setmana serà tranquil·la, però el dissabte 4 de març i el diumenge 5 tornaran els actes amb la Cavalcada del Ninot i la Cavalcada del Ninot Infantil, que es faran a les 20:00 hores i a les 16:30 hores, respectivament.

Una de les falles que es van poder veure a Borriana l'any passat
Una de les falles que es van poder veure a Borriana l'any passat / Federació de Falles de Borriana

L'agenda dels dies següents estarà completa amb activitats de tota classe. Serà el dimecres 15 de març quan es durà a terme la visita oficial de la Nit de la Plantà, a partir de les 18:05 hores. A la mitjanit hi haurà una mascletà nocturna en la plaça de l'Hereu.

El dijous 16 destaca l'entrega de premis a les Falles del 2023 en l'escenari del tapís de la plaça Major, i la posterior visita a les comissions premiades. L'acte serà a les 18:30 hores. D'altra banda, el divendres 17 a les 12:15 hores s'entregarà el Faller d'Honor a les reines falleres de 2023 en la Falla de Sant Josep, un reconeixement que continuarà a la vesprada. A més, a les 14:00 hores es dispararà una mascletà en la plaça de l'Hereu.

Durant el dissabte 18 es continuarà amb l'entrega del Faller d'Honor i a les 21:00 hores se celebrarà la Nit del Foc. Finalment, el diumenge, dia de Sant Josep, començarà amb l'Ofrena a la Mare de Déu de la Misericòrdia a les 10:30 hores. Les Falles 2023 de Borriana finalitzaran a les 22:00 amb la Cremà dels monuments. Prèviament, a les 18:30 hores, hauran botat foc a la falla de l'associació Afdem (Associació de Familiars de Malalts Mentals) i a les 20:00 hores les falles infantils.

També et pot interessar

stats