Bilbao se suma a l'Any Sorolla amb la platja de Zarautz que va immortalitzar el pintor valencià

"Sota el tendal, platja de Zarautz", del 1910, i diversos esbossos de l'artista es mostren al Museu de Belles Arts de la ciutat basca coincidint amb el centenari de la mort del pintor de la llum

Obra Sorolla
La pintura de Sorolla s'exposa al Museu de Belles Arts de Bilbao, dins del programa L'Obra Convidada / Europa Press

El Museu de Belles Arts de Bilbao exposa l'obra Sota el tendal, platja de Zarautz de Joaquim Sorolla, juntament amb un conjunt d'esbossos de l'artista.

La proposta del programa "L'Obra Convidada" "porta el luminisme" del pintor valencià a la sala 19 del Belles Arts l'any en què es commemora el centenari de la seua mort, efemèride a la qual el museu s'uneix amb "una obra destacada" de la producció de Sorolla, que va pintar durant una de les primeres campanyes que va dur a terme al País Basc.

Sota el tendal, platja de Zarautz, és "una pintura clau" per a entendre les estades de l'artista en terres basques, que mostra a la família del pintor —la seua dona Clotilde i els seus fills María, Elena i Joaquín— "elegantment vestits i a l'ombra d'un dels característics tendals de la platja de la localitat guipuscoana".

La pintura s'exposa, a més, contextualitzada amb un altre llenç que representa una panoràmica de la platja, i amb quatre dibuixos preparatoris de les figures. A més, una imatge d'època de Sorolla pintant a l'aire lliure "remet a la importància de la fotografia en la seua pintura", l'origen de la qual se situa "en l'estreta relació" que va mantindre amb el sogre, Antonio García, un dels fotògrafs professionals espanyols "més prestigiosos del moment".

L'obra, que pertany al Museu Sorolla de Madrid, romandrà al Museu de Belles Arts de Bilbao fins al 15 d'octubre, en una mostra patrocinada per la Fundació Banc Santander, amb la col·laboració de Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla.

Etapa al País Basc

Al voltant del 1900, Sorolla va començar a pintar les platges del nord, en aquella època freqüentades per la família reial i l'aristocràcia. Aquest "elegant estiueig" li va permetre representar escenes "de refinat oci" amb un nou cromatisme "propi de la llum septentrional, tan diferent de la de les platges de la seua València natal".

El 1909 va exposar aquestes obres a Nova York i, "animat pel seu èxit", en l'estiu del 1910 va viatjar amb la família a Zarautz, residència d'estiu de la reina Isabel II i "lloc predilecte" de la família reial, l'aristocràcia i l'alta burgesia.

D'aquesta manera, Sorolla va trobar en la localitat guipuscoana "una nodrida clientela ansiosa per veure i adquirir les seues obres i a partir d'aquell moment, el pintor hi va tornar en nombroses ocasions, quasi sempre acompanyat per la família.

L'estiu del 1906, la família es va instal·lar a Biarritz i Sant Sebastià perquè Sorolla tinguera l'oportunitat de pintar platges i escenes de costa.

El 1910, van viatjar per a "una nova campanya pictòrica" a Zarautz, on l'artista va retratar la seua família a la platja en una sèrie d'obres "que posen en evidència la seua enorme qualitat com a retratista".

També et pot interessar

stats