Les biblioteques valencianes celebren amb lectures i recitals el Dia de les Escriptores

Lectures de fragments de llibres, exposicions de cartells, recitals en directe i contacontes són algunes de les activitats programades

Imatge d'arxiu d'un acte amb dones escriptores a la Biblioteca de la Dona de València
Imatge d'arxiu d'un acte amb dones escriptores / Biblioteca de la Dona de València

Com cada any, el dilluns més pròxim al 15 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Dones Escriptores, que enguany recau en el 18 d’octubre. Aquesta efemèride vol recordar Santa Teresa d'Àvila, considerada una de les grans escriptores de prosa del Segle d'Or Espanyol, que va morir el 15 de octubre de 1582.

Des de fa sis anys, la Biblioteca Nacional d'Espanya promou la celebració d'aquest dia com una manera de reivindicar el llegat de les escriptores al llarg de la història. La iniciativa està organitzada per la Federació Espanyola de dones directives, executives, professionals i empresàries (FEDEPE) i l’associació Clàsiques i Modernes, que defensa la igualtat de gènere en l’àmbit cultural.

Quinze biblioteques públiques de la Comunitat Valenciana s’han adherit enguany a la celebració, amb diferents actes. Són les localitats de Pinoso, Novelda i Monóvar (Vinalopó Mitjà), Potries i Gandia (la Safor), el Perellò (Ribera Baixa), Aielo de Malferit (Vall d’Albaida), La Vall d’Uixó (Plana Biaxa), Gata de Gorgos (Marina Alta), L’Eliana i Nàquera (Camp de Túria), Callosa d’en Sarrià (Marina Baixa) i Burjassot (Horta Nord). 

Entre les activitats proposades hi ha lectures de fragments de llibres, exposició de cartells, lectura de manifests, recitals en directe i contacontes, entre altres. 

També s’han sumat alguns centres d’estudis: l’IES Ribalta de Castelló de la Plan (Plana Alta), el Centre de formació de persones adultes de Riba-Roja de Túria (Camp de Túria) i la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. A més, participa l’Associació feminista alacantina Dones per dones de Jacarilla (Baix Segura).  

Presents en la Fira del Llibre

També la 56 edició de la Fira del Llibre de València ha reservat un espai en la seua programació per a sumar-se a la celebració del Dia de les Escriptores. Ho farà amb un acte anonemant "Dia de les escriptores: llegir les edats de la vida" a la Sala Museu 1 del recinte de la fira. A més, es realitzarà la presentació del llibre "Les nostres escriptores: les veus oblidades de les lletres valencianes" de Rosa Roig Celda, amb la participació de l'autora i l'ilustradora de la història, Manola Roig Celda.

També et pot interessar

stats