Beyoncé es corona en els Grammy com l'artista amb més gramòfons de la història

El britànic Harry Styles s'emporta el premi a l'àlbum de l'any per Harry's House i l'espanyola Rosalia arrapa amb Motomami el de millor àlbum llatí alternatiu

Beyoncé arreplega un dels quatre Grammy aconseguits
Beyoncé arreplega un dels quatre Grammy aconseguits / Mario Anzuoni (Reuters)

Els premis més importants de la indústria musical dels Estats Units han elevat Beyoncé, que s'ha convertit en l'artista que més Grammy té en el rebost de la història després d'emportar-se'n quatre més en l'última edició. Des d'aquest dilluns, Queen B, reina indiscutible del panorama de la música recent, suma ja 32 gramòfons en el currículum i ha batut el rècord del director hongarés Georg Solti, que en tenia 31.

La nit de la 65a edició dels Grammy, celebrada en el Crypto.com Arena de Los Angeles, ha deixat un altre protagonista que per moments ha enterbolit el triomf de Beyoncé. El britànic Harry Styles és el gran llorejat de la nit després d'haver aconseguit el premi a l'àlbum de l'any, el més cobejat de la gala, amb el disc Harry's House. El popular cantant arreplegava impactat el guardó gràcies a un treball que ha esdevingut un dels més reproduïts del 2022 en totes les plataformes.

Harry Styles posa amb els dos Grammy
Harry Styles posa amb els dos Grammy / Mike Blake (Reuters)

La cita ha deixat altres sorpreses com la victòria de la cantautora de blues i rock Bonnie Raitt, de 73 anys, en l'apartat de cançó de l'any, "Just Like That" i la jove intèrpret de jazz Samara Joy, elegida millor nova artista. La cantant de música urbana Lizzo va eixir victoriosa en la categoria de gravació de l'any per "About Damn Time". L'empremta espanyola l'ha posada Rosalia, que s'ha emportat el premi a Àlbum llatí de rock o alternatiu amb Motomami.

Imperi Beyoncé

La gala, tot i això, va ser de Beyoncé. L'arxiconeguda artista, que va arribar tard, estava nominada en nou apartats. Els triomfs, però, li arribaren en les categories de millor cançó de rythm & blues ("Cuff it"); millor interpretació d'R&B tradicional ("Plastic off the sofa"); millor àlbum de dance o electrònica per Renaissance; i millor gravació dance o electrònica ("Break my soul"). Un àlbum que ha suposat el retorn per la porta gran de Beyoncé, que des del 2016 amb Lemonade no presentava un disc d'estudi. Ara s'endinsarà en una gira en què visitarà països d'Europa i Nord-amèrica.

"Estic intentant no emocionar-me. Gràcies a déu per cuidar-me; a ma tia que ja no està amb mi; als meus pares per voler-me i animar-me; al meu bell marit i als meus tres fills. Per descomptat, també a la comunitat queer per donar-me tant de suport", expressava la cantant entre llàgrimes després de fer història.

Viola Davis, artista EGOT

Una altra de les fites de la cerimònia l'ha aconseguida Viola Davis, que s'ha convertit en la divuitena persona que guanya un Emmy, un Grammy, un Oscar i un Tony. Assoleix així el prestigiós estatus d'EGOT després d'emportar-se un gramòfon per l'audiollibre Finding Me, en què relata les seues memòries. La reconeguda actriu de Hollywood entra en el club EGOT seguint el rastre d'actors i cineastes com Rita Moreno, John Legend, Whoopi Goldberg i Jennifer Hudson.

Decepció per a Adele i Bad Bunny

La decepció més notòria de l'edició 65 dels Grammy li va tocar a Adele. A pesar de tindre set nominacions, la cantant britànica va guanyar només el gramòfon a millor interpretació en solitari de pop per "Easy on me".

D'altra banda, l'última cita dels Grammy quedarà com la primera vegada enquè un disc íntegrament en espanyol, Un verano sin ti de Bad Bunny, es colava en la categoria d'àlbum de l'any, encara que el porto-riqueny no va aconseguir guanyar el premi. Sí que es va emportar l'estatueta al millor àlbum de música urbana.

Finalment, la cançó persa de protesta "Baraye" (per, o, a causa de), s'ha emportat un Grammy a la millor cançó pel canvi social. El tema es va fer primer viral en les xarxes i després va consolidar-se com a himne de les protestes que esclataren a l'Iran arran de la mort de la jove Mahsa Amini, apallissada per l'anomenada policia de la moral.

Llista dels principals premis

Aquests són els guanyadors i guanyadores dels guardons més importants concedits en la 65a edició dels Grammy:

  • Àlbum de l'any: Harry's House, d'Harry Styles
  • Gravació de l'any: “About Damn Time”, de Lizzo
  • Cançó de l'any: “Just Like That”, de Bonnie Raitt
  • Millor nova artista: Samara Joy
  • Millor àlbum country: A Beautiful Time, de Willie Nelson
  • Millor actuació de rap: “The Heart Part 5”, de Kendrick Lamar
  • Millor actuació pop individual: “Easy on me”, de Adele
  • Millor àlbum pop vocal: Harry's House, d'Harry Styles
  • Millor actuació pop grupal o en duo: “Unholy”, de Sam Smith i Kim Petras
  • Millor àlbum R&B: Black Radio III, de Robert Glasper
  • Millor àlbum de música urbana: Un verano sin ti, de Bad Bunny
  • Millor àlbum llatí de rock o alternatiu: Motomami, de Rosalía
  • Millor àlbum de pop llatí: Pasieros, de Rubén Blades i Boca Livre
  • Millor àlbum tropical llatí: Pa'llá voy, de Marc Anthony
  • Millor àlbum de música regional mexicana: Un canto por México - El musical, de Natalia Lafourcade
  • Millor banda sonora: Encanto
  • Millor àlbum de jazz llatí: “Fandango at the wall in New York”, d'Arturo O'Farrill i The Afro Latin Jazz Orchestra, interpretat per The Congra Patria Son Jarocho Collective
  • Millor àlbum de jazz instrumental: New Standards Vol. 1, de Terri Lyne Carrington, Kris Davis, Linda May Han Oh, Nicholas Payton i Matthew Stevens
  • Millor àlbum de jazz vocal: Linger Awhile, de Samara Joy
  • Millor actuació coral: “Born”, dirigida per Donald Nally i interpretada per Dominic German, Maren Montalbano, Rebecca Myers, James Reese i el grup coral The Crossing

També et pot interessar

stats